Sushi gember - Jetske van Elsen

Hoe maak ik sushi gember Gari en Beni Shoga?

Beni Shoga en Gari? Ehh, wat is dit voor duo...? We zien je denken, maar je kent het wel! Die roze sliertjes (Beni Shoga) en die dunne geschaafde stukjes gember (Gari) bij de sushi. Gari is zoetzuur en bedoelt om je smaak te neutraliseren. De roze sliertjes (Beni Shoga) hebben een zoutzure smaak en eet je met noedels of óp een okonomiyaki; een hartige Japanse pannenkoek. 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 60 minuten
Menu Smaakmaker

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 6
  • 2x stuk 10cm
    Vraag naar jonge gember of zoek naar gember met een dun strak velletje
  • 1
    flinke snuf zout
  • Zoetzuur voor de schijfjes
    100 ml
    rijstazijn
  • 2,5 el
    suiker
  • Zuur voor de sliertjes
    100 ml
    rijstazijn
  • 3,5 el
    suiker
  • 3 el
    Ume su (Japanse pruimen azijn, te koop bij natuurwinkel)
  • Benodigdheden
    Mandoline
  • 2
    kleine, steriele glazen potjes
  1. Schraap van beide stukken gember makkelijk de schil eraf met een lepeltje.

  2. Snijd 10 cm gember in dunne sliertjes (julienne). Schaaf 10 cm gember heel fijn op de mandoline. 

  3. Doe over beide 1 tl zout om het vocht uit de gember te trekken en laat één uurtje staan. Dan het vocht eruit knijpen (en evt gebruiken voor iets anders) en de gember niet spoelen met water.

  4. Voor het zoetzuur voor de schijfjes verwarm je de rijstazijn met de suiker tot de suiker is opgelost. 

  5. Voor het zuur voor de sliertjes verwarm je de rijstazijn met de Ume su en de suiker, tot die is opgelost.

  6. Doe de gember in twee steriele potjes en vul ze tot de rand met het zuur. Bewaar in koelkast, dit is zo maanden houdbaar.

  7. Geniet van je eigengemaakte Beni Shoga en Gari!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

De beste Smaakmakers van Jetske in je mailbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Koraal tuiles - Jetske