Je denkt er misschien niet zo over na: die rol aluminiumfolie in de keukenlade. Handig voor restjes eten of op de BBQ, maar niet zo duurzaam. Folie produceren kost bergen energie en je gooit het na één keer weg. Zonde toch?

Soms kan je er niet echt omheen: een aardappel poffen op de BBQ zonder folie is gewoon geen slim idee, die verbrandt natuurlijk direct! Maar het is wel leuk om eens na te denken over duurzame alternatieven voor folie op andere plekken in jouw keuken. 

Een bijenwasdoek kan je keer op keer opnieuw gebruiken

Die bijen kunnen ook alles!

Bestuiving, bio-diversiteit, bijen! Die zoemende beestjes zijn onmisbaar. Ook in jouw keuken. Heb je wel eens van bijenwasdoek gehoord? Dat is een katoenen doek geïmpregneerd met bijenwas. En die kan je dus prima gebruiken als alternatief voor folie!

Hoe werkt het?

  • Met je handen vouw je de doek om bijvoorbeeld je boterhammen.
  • Door jouw warme handen vouwt hij er perfect omheen.
  • Dan wordt hij koud en stijft op. Zo houdt de doek alles op zijn plaats. 
  • Zo kan je kaas, worst of groente vers houden of een karaf afdekken.
  • Gebruik de doek niet voor warme etenswaren, rauw vlees of vis.  
  • Na gebruik spoel je de doek af en wordt hij weer soepel. 
  • Als je hem heel vaak gebruikt, kunnen er kale plekjes in de was ontstaan. Die wrijf je dan even opnieuw in en hij kan weer mee. 

Mix & match

Waarom zou je thuis folie gebruiken als je ook schalen, glazen potten, kommetjes, bordjes of tupperware hebt staan? Ga voor een aardewerken look, knallende kleuren of basic wit. Op kantoor ben je een echte duurzame voorloper met een food-bag: eigenlijk een soort katoenen lap in de vorm van een envelopje met klittenband waar je de bammetjes in opbergt.

Top tupperware!

In die categorie tupperware zijn er nu trouwens ook hele leuke 'foodwraps'. Eigenlijk een soort siliconen deksels, zonder schadelijke plastic stoffen, waarmee je stukjes groenten of fruit luchtdicht afdekt. Zo ziet jouw koelkast er van binnen ook nog jaloersmakend uit. En, niet onbelangrijk, het eten blijft lekker lang vers. 

Nooit meer bakpapier of folie nodig!

Ga voor de herbruikbare bakmat

Ook in de oven kan je prima wegkomen zonder folie of bakpapier. Bakmatten zijn eco-vriendelijke herbruikbare alternatieven. Zeker als je vaak bakt, ook slim voor de portemonnee, herbruikbaar en praktisch, want door een anti-sliplaag blijven ze vaak ook beter liggen dan folie. 

Oud nieuws!

Heb je nou helemaal geen zin om hier budget voor vrij te maken? Kan je ook eens een oude krant gebruiken. In de koelkast handig om groenten in fris te houden als je het een beetje nat maakt en aan tafel heb je direct een vakantiegevoel als je knapperige fish & chips eet vanuit een krantje.