Gepofte zoete aardappel met tapenade
7 min

Gepofte zoete aardappel met tapenade

Ramon poft zoete aardappels tussen de kooltjes van BBQ. Knap staaltje slow cooking! Alle tijd dus om zelf tapenade erbij te maken van paddenstoelen met citroenmascarpone. 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 60 minuten
Menu Voor- en bijgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Gepofte aardappel
    4
    zoete aardappelen
  • 1
    scheutje olijfolie
  • zout en peper
  • Tapenade
    2
    grote portobello's
  • 100 g
    oesterzwammen
  • 1
    teentje knoflook
  • 1/2
    bosje peterselie
  • 2
    takken tijm
  • 2
    takken rozemarijn
  • 1
    scheutje olijfolie
  • Citroenmascarpone
    200 g
    mascarpone
  • 1
    citroen
  • 1/2
    teen knoflook
  • zout en peper
  • Topping
    1
    granaatappel
  • 100 g
    fetakaas
  • 2
    takken munt
  • Benodigdheden
    4
    vellen aluminiumfolie
  • BBQ
  1. Was de zoete aardappel, prik er wat gaatjes in met een vork, leg ze op een stuk aluminiumfolie en besprenkel ze vervolgens met olijfolie, zout en peper.

  2. Pak de aardappel goed luchtdicht in en leg ze tussen de kolen voor ongeveer 45 tot 60 minuten. Draai ze af en toe om. Check met een vork of ze gaar zijn. Als hij nog hard voelt moeten ze nog wat langer poffen.

  3. Maak de paddenstoelen schoon en meng ze met de knoflook, kruiden en olie. Breng ze op smaak met zout en peper en grill de paddenstoelen op de BBQ. Draai ze regelmatig even om. Snij ondertussen de peterselie fijn.

  4. Voor de citroenmascarpone pureer je de knoflook en meng dit met de mascarpone. Spoel de citroen af en voeg wat rasp toe aan de mascarpone. Breng verder op smaak met een snufje zout en peper. Proef en voeg er eventueel nog wat druppels citroensap aan toe naar smaak.

  5. Dan de topping: haal de pitjes uit de granaatappel, brokkel de feta en hak de munt fijn.

  6. Bijna klaar! Als de zoete aardappelen gaar zijn snij je een stuk van de aardappel af het vruchtvlees van de zoete aardappel prak je een beetje los. Leg hier de paddenstoelen tapenade op, de losse stukjes granaatappel, feta en munt en maak het af met een flinke lepel citroenmascarpone.

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.