Van een kantoorbaan naar de akker. Edo en Maria gooien het roer om en telen nu bosbessen in Drenthe. Ondanks happige spreeuwen en ijzige hagelbuien zijn hun bessen niet te klein te krijgen. Is dit dan toch superfood?

Elk avontuur begint klein

Je moet het maar durven! Jarenlang werken Edo Biewinga en Maria Buitenkamp op kantoor. Als adviseur voor een milieu- en natuurorganisaties en bij het Ministerie voor Landbouw op het thema Milieu. De link met landbouw is er dus zeker, maar de uitdaging ontbreekt. Tot zij besluiten het roer om te gooien. Ze zetten vol in op de bes!

De blauwe bes zit vol vitamine C en K
Het Voedingscentrum

Die besjes gaan vaak hand in hand met allerhande hippe superfoods zoals gojibessen, chiazaad, bijenpollen of tarwegras. Je ziet ze flaneren in hippe ontbijtbowls op Instagram. Superfoods dus met superkrachten: extra gezond bomvol vitaminen. Bestaat dat dan echt? Het Voedingscentrum zegt van niet, is te lezen op hun website. 'Het is nooit wetenschappelijk bewezen. Superfoods bestaan dus niet. Wij raden aan: eet gevarieerd en verschillende soorten groenten en fruit'.

Taart met bessen | Foto: BinnensteBuiten

Bosbessen in de hoofdrol

De blauwe bes is dan misschien geen superfood, hij staat wel bol van de vezels en vitamine C en K. Bovendien zijn de bessen multi-inzetbaar, uitermate geschikt voor sapjes, muffins of smakelijke taartjes zoals deze. 

Maak dit recept 

De ene bes is de andere niet

Edo en Maria hebben hun hart verloren aan de twintig soorten bosbessen die zij telen in Drenthe, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Kortgeleden beschadigde hun oogst door heftige hagelbuien. Maria: ‘Dat is ontzettend balen, maar het hoort er ook bij. Wij gebruiken geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Het biologische keurmerk is het enige keurmerk waarvan in heel Europa de regels in de wet zijn vastgelegd. Elk jaar controleren ze daarop. We hebben te maken met plagen, hagel en spreeuwen. En we moeten de oogst voorzichtig plukken met de hand, daarom zijn bessen ook zo kostbaar.' 

Nederlandse bosbessen zijn nu in het seizoen!
Maria Buitenkamp, biologische bessen teler

Plukken maar!

Maria: ‘Onze bessen zijn rijp in juli en augustus. Dan zitten de Nederlandse bessen in het seizoen. Misschien dat je ze eind juni al kan halen in het zuiden van Nederland, want dat is net iets warmer dan in Drenthe. Buiten het seizoen liggen er wel diepvriesbessen in de biologische winkels. Wij vriezen ze in zodat je ook wanneer er geen verse bessen zijn, diepvriesbessen kunt kopen. Dat heeft wel invloed op de structuur: ze zijn zacht als je ze ontdooit en niet meer knapperig. Je kunt ze dan het beste ergens doorheen doen, dan merk je dat niet meer.'  

Zelf bessen telen

En dan nu: zelf aan de slag! Met deze tips van Maria gaat het je lukken.

  • Bessen hebben een venige, zurige grond nodig.
  • In een pot is het een flinke uitdaging, maar het kan wel.
  • Bessen hebben veel aandacht nodig en kunnen slecht tegen droogte.
  • Spreiden van verschillende rassen is winnen!

'Wij kweken zelf verschillende rassen bessen, zo hebben we een spreiding van wanneer ze rijp zijn. Maar daarmee spreiden we ook onze risico’s als een bepaald ras het slechter doet in een jaar. Als je bessen kweekt moet je spreiden, net als in ‘Wie Is de Mol?’!', aldus Maria!