In het Drentse Ruinerwold bloeit al veertig jaar een weelderige biologisch dynamische kruidentuin. Dit dankzij de groene vingers van biodynamisch kruidenteler Olle van der Weiden (33) en zijn collega’s. Wat is hun succesformule en wat is het verschil met biologische landbouw?

Hippies op de tuin?

‘Biodynamische landbouw wordt vaak in verband gebracht met hippies en ongeorganiseerd gepruts’, zegt Olle lachend. De kruidenteler en zijn collega’s benaderen de kruidentuin niet zwevend, maar liever praktisch. Neem het zaaien van dorstige planten. Olle: ‘Als ik weet dat het vrijdag gaat regenen, zaaien we donderdag venkelkruid en blauwe fenegriek.’ De biodynamische landbouw is dus een vorm van biolandbouw, maar gaat een stap verder.  

Korenbloem bloeit op eigen kracht

Wat is biodynamisch boeren dan precies? Olle: ‘Stel je wilt een korenbloem kweken, dan kun je de bloem precies geven wat die nodig heeft om te groeien: water, voedingsstoffen en licht. Je kan het ook anders bekijken, door te zorgen dat de bodem en omgeving van die korenbloem al zo gezond zijn, dat de bloem en de natuur het op eigen kracht doen. Binnen de biodynamische landbouw zijn een vruchtbare bodem en een gezonde biodiversiteit essentieel.’ 

Ik wil de aarde doorgeven!
Olle van der Weide, biodynamische kruidenteler
Biodynamische kruidentuin | Korenbloem | foto: Olle van der Weide

Wat is nou het verschil?

Biodynamische boeren voldoen aan alle wettelijke EU-verplichtingen voor biolandbouw en leggen zichzelf nog striktere normen op voor bijvoorbeeld bemesting, het welzijn van dieren en welke stoffen zij toelaten in de verwerking. Bijvoorbeeld:

  • Kippen hebben (nog) meer ruimte.
  • Minder stikstof uitstoot dan in bio- of reguliere landbouw.
  • Verplicht om op eigen grond mest te produceren voor gebruik op het land in plaats het van ver te importeren.
  • Verplicht om tien procent van het land terug te geven aan de natuur.
  • Zie voor nog meer informatie het erkende keurmerk van stichting Demeter.

Dat is toch veel te duur?

Doordat je voor het kweken en maken van biodynamische producten meer tijd en ruimte nodig hebt, zijn deze producten vaak duurder. Olle ziet dat anders: ‘Biodynamisch is niet duur, andere voedingsmiddelen zijn veel te goedkoop! Door de jaren heen hebben we een onjuist beeld gekregen van de prijs van ons eten en drinken.’ Hij zegt, 'koop dan liever geen zak snoep van een paar euro, maar investeer dat in een pak duurdere biodynamische melk'. Olle is ervan overtuigt, dat zelfs als je aan het eind van de maand bijna door je budget heen bent of sceptisch bent over de prijs van biodynamische producten, daar winst te halen is. 'Blijf kiezen voor biodynamische champignons, aardappels, melk en tulpen. Ze zijn onbespoten en duurzaam, door dat te kopen, maak je het verschil!'

Alain kookt met Olle's biodynamische kruiden

Enthousiast geworden? Kijk dan de reportage met culinair expert Alain Caron. Hij gaat langs bij Olle in het Drentse Ruinerwold. Hij gaat kokkerellen en maakt iets vreselijk lekkers met de kruiden van deze weelderige tuin. 

Bekijk hier de video

Bekijk de video