Recept bij het item Boterboer Weerribben
Culinair expert Alain Caron is in Overijssel als gast van zuivelboer Klaas de Lange. Deze trotse en diervriendelijke boer laat zijn boter karnen in een fantastische fabriek. Alain kijkt zijn ogen uit, maar is ook blij met het wandelingetje naar de boerderij van Klaas. Hij woont namelijk midden in natuurgebied de Weerribben en daar dansen de koeien, kwetteren de weidevogels voor hun territorium en staan de rietschoven mooi in het land. Klaas legt uit hoe hij de samenwerking met de natuur minstens zo belangrijk vindt als het produceren van melk en zuivelproducten en als dank voor zijn verhaal maakt Alain een culinair hoogstandje met kabeljauw en heel veel verse boter.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
1kabeljauw van 800 g met vel
-
1 lkarnemelk
-
100 gmintblad fijn gesneden
-
10 ggember poeder
-
10 gsteranijs poeder
-
5 gzwarte gemalen peper
-
3 gzout
-
Kook de pasta zoals je 'm zelf altijd graag maakt. Als de pasta klaar is giet je 'm af en bewaar je 'm in de pan met een lepel olijfolie.
-
Was de sla en bak de bladen in 40 gram boter met twee sjalotjes.
-
Haal de vis uit de marinade en laat drogen op keukenpapier.
-
Bak de vis in 80 gram roomboter in een anti aanbakpan. Eerst 8 minuten bakken op het vel, daarna 8 minuten bakken op de andere kant.,
-
Klop 3 eierdooiers met 2 el azijn en 4 el witte wijn au bain-marie in 5-10 minuten luchtig. Voeg heel langzaam (druppel voor druppel!) 250 g gesmolten boter toe aan het eidooiermengsel.
-
Zorg ervoor dat de boter en het eidooiermengsel ongeveer dezelfde temperatuur zijn, om schiften te voorkomen.
-
Breng de Hollandaisesaus op smaak met peper en zout.
-
Doe wat Hollandaise saus in het middel van de borden. Leg wat garnituur, sla en warme pasta erop. Daarna wat stukjes van de kabeljauw en serveer direct met de boter van de vis.
Voilà
- Eet smakelijk!