Aardappelsalade met wilde kruiden
4 min

Aardappelsalade met wilde kruiden

Thee van (on)kruid die de Nederlandse biodiversiteit herstelt. Dat klinkt als muziek in de oren van culinair schrijver Nadia Zerouali. Zij ontmoet de jonge ondernemers Daan en en Matthijs op de biologische boerderij van Joost waar het smakelijke onkruid in vol ornaat bloeit.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Voor- en bijgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 3 el
    wilde kruidenthee
  • milde olijf- of koolzaadolie
  • 1 k
    krielaardappeltjes
  • mosterd
  • azijn
  • peper en zout
  • bosje jonge slablaadjes (bijv. bietenblad en krop sla)
  • bosje gemengde (wilde) kruiden, bloemen en bloesems (zoals linde- en vlierbloesem)
  • lente-ui
  1. Verwarm de kruidentheeblaadjes in een flinke laag olie en laat dit minstens 1 uur zachtjes trekken op laag vuur. Haal het na een uur van het vuur en laat het afkoelen.  

  2. Schrob de krieltjes schoon en kook ze gaar in een laagje gezouten water.

  3. Zeef de kruidenolie zodra het is afgekoeld en maak er een dressing van door er naar smaak een beetje mosterd, azijn en peper en zout aan toe te voegen.

  4. Schep een paar flinke lepels van de dressing door de warme aardappeltjes.

  5. Maak ondertussen de sla, lente-ui, kruiden, bloemen en bloesems schoon en scheur of snij eventueel wat kleiner. Doe alles in een kom en meng het goed door elkaar.

  6. Serveer de krieltjes met de salade en serveer de dressing er apart bij. Tip: Lekker met wat fijn geraspte oude kaas door de aardappeltjes met dressing.

  7. Mocht je dressing over hebben? Dan kan je deze in een schone fles schenken en dit kan je nog een aantal dagen in de koelkast bewaren.

  8. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.