Aubergine schnitzel met Japanse currysaus en frisse wortelsalade
Kok Jetske van den Elsen maakt een krokant gebakken aubergine schnitzel met een milde Japanse curry en een frisse wortelsalade. Heerlijk!
Recept
Kookmodus
Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.
Ingrediënten
Aantal personen 2-
Voor de curry1grote ui
-
2knoflook fijn geraspt
-
30 grboter
-
2 elbloem
-
1,5 elcurrypoeder
-
1,5 elgaram masala
-
1 tlknoflookpoeder
-
1-1,5 tlbouillonpoeder
-
250 mlwater
-
1 elketchup
-
1 tlsushi azijn
-
1 tllichte soja
-
Voor de aubergine schnitzel:2aubergines
-
•1e bord; 2 el bloem, 1 tl zout, 1 tl currypoeder
-
•2e bord; 1 los geklopt ei (of 2 el aquafaba vocht uit pot)
-
•3e bord; 4 el panko, 2 el furikake (+ zout naar smaak)
-
Voor de wortelsalade:4bospenen
-
1 elsushi azijn
-
1 elsojasaus
-
1 elsesamzaadjes
-
1 tlsesamolie
-
¹⁄₂ tlchili crisp
-
•sap van kwart limoen
-
Verder heb je nodig:•gekookte rijst voor 2 personen
-
•bosui
-
•paar takjes koriander
-
Verwarm de oven voor op 200 graden. Prik gaatjes met een vork in de aubergine en leg ze op een bakplaat. Dit gaat 15-20 min in de oven (of in de airfryer 15-20 minuten). Haal eruit en laat even afkoelen.
-
Maak dan de wortelsalade. Was en schil de wortels. Schaaf dunne slierten in de lengte met dunschiller en de slierten in een kom. Snijd het groene deel van de bosui in dunne ringetjes (bewaar het witte deel voor de curry).
-
Maak de dressing door de sushi azijn, sojasaus, sesamolie, sesamzaadjes, chili crisp en sap van kwart limoen te mengen. Roer door en zet weg. (Meng nog niet met de wortels.)
-
Snijd de uitjes fijn en rasp de knoflook. Fruit de uitjes totdat ze glazig zijn (kleine 10 min). Knoflook erbij en 1 min mee fruiten. Doe de boter erbij en laat smelten. 2 el bloem erbij en al roerend meebakken.
-
Dan de garam masala en curry erbij en bak al roerend 1 minuut mee. Voeg het water en bouillonblokje toe. Daarna de ketchup, sojasaus en sushi azijn en zacht laten pruttelen. Eventueel met staafmixer saus glad maken (beetje extra water toevoegen als dat nodig is). Laat op verwarm stand staan.
-
Haal de schil van de aubergine. Voorzichtig plat drukken op een droogrekje zodat het vocht eruit kan lopen. Dep droog.
-
Leg 3 diepe borden naast elkaar:
- 1e bord: 2 el bloem, 1 tl zout, 1 tl currypoeder. Roer door.
- 2e bord: 1 losgeklopt ei of 2 el aquafaba.
- 3e bord: 4 el panko, 2 el furikake en zout naar smaak.
-
Haal de aubergine eerst door de bloem, dan door het ei/aquafaba. En dan door de panko, druk even goed aan.
-
Bak in pan met hete olie aan beide kanten goudbruin.
Serveer de aubergine schnitzel met rijst en de currysaus en wortelsalade!
- Geniet van je aubergine schnitzel!