Furikaka van Jetske

Maak Jetske's versie van Japanse furikake

Furikake is een Japanse smaakmaker wat “strooien” betekent. Je kan deze favoriete smaakmaker dan ook overal overheen strooien. Het is echt zalig over rijst, sushi, ramen pokebowl, maar ook gewoon over een gebakken ei!

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30 minuten
Menu Smaakmaker

Recept

Ingrediënten

  • 2
    nori vellen
  • 8 el
    witte sesamzaadjes
  • 4 el
    zwarte sesamzaadjes
  • 1
    kleine eetlepel suiker
  • 1-1,5 tl
    gochugaru (Koreaanse pepervlokken) of anders Pul Biber (koop je in supermarkt)
  • 4 el
    gefrituurde uitjes
  • 2 tl
    zeezout vlokken (bv keltsich zout , fleur de sel)
  • Tip voor extra smaak
    meng er ook wat wasabi sesamzaadjes en bonito flakes door
  1. Rooster de nori vellen even in pan zodat ze lekker knapperig worden. Verkruimel ze met je handen of in vijzel tot hele kleine stukjes. Optioneel; ¹⁄₃ echt heel fijn malen tot poeder (bijvoorbeeld met een koffiebonenmaler).

  2. Rooster zwarte sesamzaadjes paar minuutjes. Rooster daarna de witte sesamzaadjes totdat ze goudbruin zijn. Haal de zaadjes eruit en laat ¹⁄₃ in de pan. Doe daar de suiker bij laat dat carameliseren terwijl je roert zodat de suiker om de zaadjes blijft plakken en laat het afkoelen (bewaar dit apart).

  3. Maal de gebakken uitjes met de gochujang/pul biber met het zout in de vijzel fijn (en bewaar dit apart).

  4. Meng nu alles door elkaar of je kan varieren qua hoeveelheid, zodat je het naar eigen smaak kan samenstellen. Bedenk wel dat je maar een beetje over je gerecht strooit dus het mag echt hoog op smaak zijn! 

  5. Doe in potje en bewaar in de koelkast zodat het strooisel knapperig blijft. Het blijft zeker een paar maanden goed, maar dan is het allang op!

  6. Geniet van je furikake!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.