Baklava met appeltjes van oranjebloesem

In Oost-Europa, het Midden-Oosten en in Turkije is het een populaire zoetigheid: baklava. Laagjes deeg gevuld met nootjes en kruiden worden gebakken en daarna gedrenkt in siroop. Ahmed Can is directeur van een patisserie en café in Amsterdam waar echte baklava wordt gemaakt. Culinair schrijver Nadia Zerouali mag meehelpen en maakt natuurlijk een heerlijk gerecht met de baklava.

Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

 • 200 g
  suiker
 • 1 dl
  sinaasappelsap
 • oranjebloesemwater
 • 2
  sinaasappels
 • 300 g
  amandelen
 • 150 g
  boter
 • 1/2
  rol filodeeg (Turkse buurtsuper)
 1. Breng voor de siroop 100 g suiker samen met de sinaasappelsap en 100 ml water aan de kook. 

 2. Rasp de schil van 1 sinaasappel er boven. Laat al roerende op laag vuur oplossen en in ca. 15 min. inkoken tot een siroop. Breng op smaak met wat oranjebloesemwater (hoe meer, hoe uitgesprokener de smaak). Haal vervolgens het pannetje van het vuur en laat het afkoelen. 

 3. Verwarm ondertussen de oven voor op 180ºC.

 4. Maal of hak de amandelen redelijk fijn. 

 5. Smelt 50 g boter. Meng de gesmolten boter met de rest van de suiker (100 g) en de rasp van de andere sinaasappel door de geroosterde amandelen. 

 6. Smelt de rest van de boter (100 g).

 7. Leg de filodeeg vellen tussen schone theedoeken. Vet een passende vierkante bakvorm met hoge randen in met wat van de gesmolten boter. Bestrijk met een kwast 1 vel lichtjes met wat boter en leg dit in de vorm. Herhaal dit tot er 5 vellen in de vorm liggen.  

 8. Verdeel de helft van de notenvulling gelijkmatig over de vellen in de bakvorm. Leg daarop een nieuwe laag van 5 beboterde filodeegvellen en verdeel de rest van de notenvulling erover.

   

 9. Dek af met de laatste 5 beboterde vellen. Druk het geheel stevig aan.

 10. Snij het deeg met de vulling tot op de bodem met een groot scherp glad mes in de lengte in 3 stroken, en snijd elke strook in 4 vierkanten en elk vierkant in 2 driehoeken. 

 11. Bak de baklava in het midden van de hete oven in ca. 60 minuten goudbruin en gaar. Schakel de temperatuur na 20 minuten naar 150ºC en bak nog ca. 40 minuten verder.

 12. Haal de baklava uit de oven en schenk de afgekoelde siroop erover. Laat op het aanrecht helemaal afkoelen. Schenk er een lekker glaasje Turkse thee bij.

 13. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.