Bananensoezen

De bananensoezen in de bakkerij trekken altijd veel bekijks - geel glimmend met hun chocoladestreepjes toveren ze op bijna alle gezichten een gelukkige glimlach. Ramon Brugman laat zien hoe je ze zelf kan maken. Voor een oud-patisserier natuurlijk een peuleschilletje, maar Ramon weet het gelukkig op zo'n manier uit te leggen dat iedereen met een oven en een spuitzak het thuis ook kan.

Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

  • Ingrediënten voor de soezen
    100 ml
    water
  • 100 ml
    melk
  • 100 g
    boter
  • 100 g
    bloem
  • 4
    eieren
  • 2
    bananen
  • Ingrediënten voor de gele room
    250 ml
    melk
  • 90 g
    eidooier
  • 65 g
    suiker
  • 20 g
    bloem
  • 1
    vanille stok
  • Ingrediënten voor de Zwitserse room
    125 ml
    slagroom
  • 14 g
    suiker
  • 1 el
    advocaat
  • Ingrediënten voor de slagroom
    250 ml
    slagroom
  • 25 g
    suiker
  • Ingrediënten voor de fondant
    200 g
    fondant
  • 1
    druppel gele kleurstof
  • 100 g
    pure chocolade
  1. Verwarm de oven op 220 graden. 

  2. Begin met de soezen. Breng het water, melk en boter aan de kook. 

  3. Voeg de bloem toe en roer dit er goed door heen. Zorg dat je geen klontjes krijgt, door te blijven roeren. Wacht tot er een bal van deeg ontstaat. Je deeg is nu gaar, haal het van het vuur en roer goed door zodat het iets afkoelt. 

  4. Voeg nu één voor één de eieren toe. Doe dit in een koele kom, zodat de eieren niet stollen.

  5. Doe het beslag in een spuitzak. Spuit lange soezen op een bakplaat. Bak deze 20 minuten in de oven. Laat de soezen goed afkoelen.

  6. Maak daarna de gele room. Meng de eidooier met de helft van de suiker en de bloem in een kom. Klop dat goed door elkaar. 

  7. Doe de andere helft van de suiker bij de melk en breng aan de kook. 

  8. Haal het merg uit de vanille en voeg deze bij de melk. 

  9. Als de melk kookt, voeg je deze bij het papje van eidooier, suiker en bloem. Roer goed door en doe het terug in de pan. Verwarm de room terwijl je blijft roeren. De room wordt nu dik. Als hij een keer "blub" zegt, kun je het van het vuur af halen en in een bak gieten. Dan kan het afkoelen. Dek de gele room af met plastic folie zodat er geen velletje vormt.

  10. Maak hier nu de Zwitserse room van. Sla de slagroom luchtig samen met de suiker.

  11. Meng dit nu voorzichtig door de afgekoelde gele room samen met de advocaat. Doe het in een spuitzak.

  12. Maak de slagroom. Klop deze op en doe het in een spuitzak met kartel spuit.

  13. Dan de fondant, verwarm dit in een pan tot 40 graden. Meng de fondant met de kleurstof en een klein beetje water. 

  14. Haal de soezen met de bovenkant door de fondant. Leg ze op een bakplaat en laat ze goed stevig worden.

  15. Snij de soezen door de midden en vul de onderkant met een laag Zwitserse room. Leg hier 2 à 3 plakjes banaan op.

  16. Spuit er gele room op en leg het bovenkantje op de soes. 

  17. Verwarm de chocolade au bain marie en doe deze in een cornetje of klein spuitzakje. Spuit een klein lijntje chocolade boven op de soes.

  18. Spuit slagroom op de soes en decoreer met bijvoorbeeld een paar plakjes banaan.

  19. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.