Bavette met pasta in bechamelsaus

culinair expert
Alain Caron
packshot
4 min
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
39 personen
Op de biologische melkveehouderij van Wim en Harriëtte van Roessel in het Brabantse Riel gaan dingen net even anders dan 'normaal'. Wim en Harriëtte volgden hun gevoel en zetten grote veranderingen in de melkveehouderij door. Koeien behouden hun hoorns, de kalfjes lopen vijf maanden bij hun moeder in de kudde en zelfs voor een aantal stiertjes is er plek om op te groeien. Om de dieren nog meer hun natuurlijk gedrag te kunnen laten uiten, hebben Wim en Harriëtte duizend bomen in de weides geplant. Culinair expert Alain Caron bezoekt de familie en kookt met de zuivel en het vlees van de boerderij.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 3 dl
    kalfsjus ingekookt tot 1 dl
  • 3 el
    room
  • 50 g
    groene peper (in potje in water)
  • 4 stukken
    bavette (vinkelap, ca. 120 g per persoon)
  • 4
    witlofstronken: 2 x wit en 2 x rood
  • 150 g
    kleine champignons
  • 4 el
    olijfolie
  • 200 g
    kleine pasta
  • 60 g
    roux (boter gemengd met bloem)
  • 30 g
    roomboter
  • 2
    eidooiers
  • 3 dl
    melk
  • 60 g
    geraspte kaas

Bereiding

  1. 1

    Begin met de bereiding van de pasta. Verwarm de oven voor op 160 graden. Smeer een kleine schaal volledig in met een beetje boter.

  2. 2

    Laat de boter smelten in een kleine pan. Doe de bloem erbij tot het een dikke massa wordt. Verwarm de melk en gooi die erbij en laat het een dikke bechamelsaus worden. Laat afkoelen.

  3. 3

    Kook de pasta normaal, maar zorg er daarna voor dat de pasta droog is. Meng de eidooiers met de bechamelsaus. Meng vervolgens de bechamelsaus met de pasta. Leg de pasta in een schaal met de geraspte kaas erop. Verwarm 20 minuten in de voorverwarmde oven, maar laat het niet zwart worden, dus let op.

  4. 4

    Snij alle champignon in reepjes. Snij de vinkelap in reepjes van 1 cm dik.

  5. 5

    Halveer de witlof (2 helften per persoon) en bak ze 5 minuten in pan met 2 el olijfolie en zout en peper tot ze goudbruin zijn. Daarna doe je de champignons erbij en bak nog eens 3 minuten.

  6. 6

    Doe de groene peper in een pan met de ingedikte kalfsjus en de 2 el room. Warm het op, maar laat het niet koken!

  7. 7

    Doe 2 el olijfolie in een bakpan en laat goed warm worden. Doe de reepjes vlees erbij met zout en peper en bak voor 5 minuten.

  8. 8

    Presentatie

    Leg een goede lepel pasta op het midden van het bord. Doe wat reepjes vlees erop. Nappeer met wat groene pepersaus en leg er 2 halve witlof op met wat champignons.  

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!