4 minuten

Bietjes met zoete aardappel in zout-broodkorst

In Zeeland ontmoet culinair schrijver Nadia Zerouali zoutmaker Christian Clerx. Christian is geboren en getogen Zeeuw en heeft een oud ambacht uit deze regio nieuw leven ingeblazen: het winnen van zout uit de Zeeuwse wateren. 'Tijdens een reis naar Noorwegen zag ik hoe zout werd gewonnen en toen vroeg ik me af: Waarom wordt er geen zout gewonnen in Zeeland? Waarom halen we het zout uit de Middellandse Zee, die zo vervuild is, terwijl de Oosterschelde zo schoon is? Toen ben ik me gaan verdiepen in het proces van zout maken.' Christian maakt zout op Keltische wijze en Nadia staat klaar om te proeven en er iets lekkers mee te maken.

Recept

Ingrediënten

 • 4
  kleine stevige bietjes
 • 4
  kleine stevige zoete aardappels
 • 400 g
  (spelt) bloem
 • 2 el
  zuurdesem starter (of 1 el droge gist)
 • grof zeezout
 • 1
  bos verse laurierblaadjes
 1. Schrob en boen de bietjes en zoete aardappels schoon. Prik ze eventueel in met een vork. Meng in een kom de bloem met de starter of gist en naar smaak wat zout en kneed tot een vrij stevig deeg.

 2. Laat afgedekt onder een schone theedoek op een warme plek ruim 1 uur rijzen en verdubbelen in hoeveelheid. Verwarm de oven voor tot 180c. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg in 8 porties. 

 3. Pluk 8 blaadjes laurier. Druk elke portie deeg uit tot een dunne plak, leg hier een laurierblaadje op en plaats hierop een bietje of aardappel. Vouw het deeg zo om de groente, dat er geen gaatjes in zitten (anders ontsnapt de stoom).

 4. Leg het pakketje op de bakplaat en ga zo door met de rest van het deeg en de groenten. Maak de bovenkant van elk deegballetjes vochtig met wat water en strooi er wat zeezout op. Bak in het midden van de hete oven in ca. 2 uur gaar, goudbruin en knapperig. 

 5. Halveer ze pas aan tafel met een broodmes. Lekker met wat frisgroene olijfolie, ricotta en olijven.

 6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.