Bijgerechten van Nadia

In de week voor Kerst maken alle koks van BinnensteBuiten één gang voor het kerstmenu. De gangen zijn ook los te maken, maar vormen samen een mooi diner. Kies er dus van wat je lekker vindt of maak het allemaal. Culinair schrijver Nadia Zerouali maakt twee smakelijke bijgerechten die goed passen bij de kip van Alains hoofdgerecht. Met Maarten Hogeveen gaat ze in een walhalla voor koks tussen honderden producten uit de hele wereld op zoek naar mooie ingrediënten. Ze gebruikt bijzondere specerijen, o.a. voor een bijgerecht met freekeh.

Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 5
  • Ingrediënten voor de freekeh
    400 g
    freekeh
  • 4
    rode uien
  • 4
    teentjes (gerookte) knoflook
  • 6 el
    milde olijfolie
  • 3 el
    seven spice (specerijenmengsel)
  • 4 el
    gedroogde barberry besjes
  • ½ bosje verse oregano
  • peper en zout
  • Ingrediënten voor de broccoli en bloemkool
    1
    stevige bloemkool
  • 1
    stevige broccoli
  • flinke bos verse laurierblaadjes
  • milde olijfolie
  • peper en zout
  • 75 g
    gepelde ongezouten pistachenootjes
  • 6 el
    dukkah
  • aantal rozenknopjes
  1. Beginnen met de freekeh. Kook het in ruim flink gezouten kokend water in ca. 15 minuten gaar. Giet af.

  2. Pel en snijd ondertussen de uien in reepjes en de knoflook in plakjes. Verhit de olie in een wok of grote koekenpan en bak hierin de uien en knoflook in ca. 3 minuten goudbruin. 

  3. Strooi de specerijen erover en bak 1 minuut mee. Schep de warme freekeh en de barberry besjes erdoor.

  4. Breng eventueel verder op smaak met wat peper, zout en/of seven spice. Verdeel over een passende warme schaal en bestrooi met de verse oreganoblaadjes.

  5. Voor de broccoli en bloemkool, verwarm de oven voor op 180ºC. 

  6. Bedek de bodem van een passende bakplaat of ovenschaal met de laurierblaadjes en leg hier de schoongemaakte bloemkool en broccoli op. Besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met wat peper en zout. 

  7. Laat de groenten in het midden van de oven in ca. 40 minuten gaar en goudbruin roosteren.

  8. Hak de nootjes grof en meng ze in een schaaltje met de dukkah, wat verkruimelde rozenknopjes en een flinke scheut olijfolie.

  9. Leg vlak voor het serveren de groenten op een warme passende schaal en verdeel er wat dukkah-rozenolie over. Bestrooi met wat extra verkruimelde rozenkopjes.

  10. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.