7 minuten

Bonenstoof met artisjokken en verse kruiden

Zo tegen het einde van dit jaar, nu het buiten koud is, wordt het tijd voor een lekkere stoof op tafel! Nadia Zerouali maakt een kruidige bonenstoof met artisjokken en verse kruiden. Aan tafel!
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 400 g
    mix van ‘bonte’ bonen
  • 3
    uien
  • 5
    teentjes knoflook
  • 1
    flinke bos verse Italiaanse tuinkruiden
  • milde olijfolie
  • 400 g
    gepelde tomaten
  • peper en zout
  • 350 g
    artisjokken op olie
  • 100 g
    zonnebloempitten
  • 1
    bosje basilicum
  • Benodigdheden
    stoofpan
  1. Week de bonen een nachtje in ruim koud water. Giet de bonen af en kook ze in een ruime laag water in de snelkookpan. Laat zodra het vacuüm getrokken is 5 minuten doorkoken. Laat met het deksel op de pan 10 minuten afkoelen.

  2. Maak ondertussen de saus. Pel en snij de uien en 4 teentjes knoflook fijn. Was de tuinkruiden en bind met een slagerstouw tot een bosje. Verhit een flinke scheut olie in een stoofpan en bak hierin de ui en knoflook ca. 10 minuten op matig vuur. Voeg de (fijngeknepen) tomaten uit blik, royaal peper en zout en het bosje tuinkruiden toe. Laat ca. 25 minuten zachtjes garen met het deksel op de pan.

  3. Voeg de gekookte bonen met het kookvocht en de uitgelekte artisjokken toe. Laat minstens 10 minuten, maar langer mag ook, zachtjes meestoven. Bak ondertussen de pitjes in een laagje olie goudbruin. Laat op keukenpapier uitlekken. Pel het achtergehouden teentje knoflook en snij de basilicum grof. Vijzel of pureer de pitjes met de knoflook en basilicum fijn. Roer er flink wat olie door.

  4. Serveer de kruidige bonenstoof met een flinke scheut van de zonnebloempitolie.

  5. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.