Gyoza's met shiitake, gerookte tofu en een zoetzure dip
Onze kok Jetske van den Elsen maakt heerlijke gyoza's met shiitake paddestoelen, Chinese kool en gerookte tofu. Voor nog wat extra smaak een lekker zoutzuur sausje. In een handomdraai op tafel en ook nog eens heel erg lekker.
Recept
Kookmodus
Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.
Ingrediënten
-
Voor de gyoza's;150 grverse shiitake
-
100 grgerookte tofu
-
100 grChinese kool
-
15gyoza vellen
-
2 tlsushi azijn
-
1 cmgember
-
2tenen knoflook
-
2bosuien
-
•gochugaru
-
•zeezout
-
•Maggi
-
•verse koriander
-
Voor de dipsaus;2 elsojasaus
-
1 elcrispy chili olie
-
1 elsushi azijn
-
1 tlsesamolie
-
•sesamzaadjes
-
Snijd de kool heel fijn en strooi er wat zout over, masseer dit in en laat even staan. Het zout trekt dan al het vocht uit de kool.
-
Snijd de shiitake in blokjes en brokkel de tofu. Rasp de knoflooktenen en gember.
-
Verwarm olie in een koekenpan. Roerbak de shiitake met wat zout. Voeg dan de tofu toe.
-
Knijp de kool goed uit, zodat al het vocht eruit is. Doe dit dan samen met de knoflook en gember in de pan. Voeg dan naar smaak de sushi azijn, Maggi, gochugaru en zeezout toe. Het mag hoog op smaak zijn.
-
Laat het mengsel even afkoelen en laat de gyozavellen ontdooien.
-
Maak het sausje door alle ingrediënten voor de dipsaus te mengen. Hak wat koriander fijn en snijd de bosui in ringetjes. Voeg een gedeelte toe aan het sausje en bewaar de rest voor de garnering.
-
Pak een gyozavel en maak een randje nat met wat water. Leg het shiitakemengsel erop en vouw de gyoza dicht. Duw goed aan zodat het deeg overal goed aan elkaar plakt.
-
Verwarm olie in een koekenpan en leg de gyoza's op hun platte kant erin. Bak de gyoza's zodat ze een bruine onderkant hebben en doe dan een klein glaasje water erbij. Doe gelijk de deksel op de pan en laat het 2-3 minuten gaarstomen.
-
Serveer direct met wat koriander en bosui erover en de dipsaus ernaast.
- Geniet van de gyoza's met shiitake!