Borstplaat, speculaaspop en kruidnoten

Chef-kok Ramon Brugman kan het in deze tijd van het jaar niet laten. Als rasechte koekenbakker stort hij zich op het maken van sinterklaassnoepgoed. En dat is helemaal niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. Ramon laat zien hoe je een speculaaspop maakt, hoe je borstplaat goed laat lukken en hoe je verrukkelijke kruidnoten maakt. Je hebt nog een paar dagen voor sinterklaasavond, dus: aan de slag!

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Ingrediënten van borstplaat
    250 g
    witte basterdsuiker
  • 80 ml
    slagroom
  • 25 g
    boter
  • 1
    vanille peul
  • 100 g
    boter
  • 125 g
    donkere basterdsuiker
  • 15 ml
    karnemelk
  • Ingrediënten van kruidnoten
    250 g
    zelfrijzend bakmeel
  • 7 g
    speculaaskruiden
  • 1 g
    zout
  • 130 g
    donkere basterd suiker
  • 130 g
    boter
  • 2
    biscuitjes
  • 20 ml
    karnemelk
  • Ingrediënten van speculaaspoppen
    2 g
    zout
  • 210 g
    bloem
  • 14 g
    speculaaskruiden
  • 6 g
    bakpoeder
  • 2
    eitjes (om mee te strijken)
  • zakje halve amandelen
  1. Maak eerst de borstplaat. Doe de suiker, merg van de vanille en room in een pannetje en breng aan de kook. Kook dit tot 115 graden. 

  2. Haal het pannetje van het vuur en roer hier de boter doorheen. Schep nu met een lepel kleine hoopjes op een velletje bakpapier. Laat goed afkoelen.

  3. Dan nu de speculaaspoppen. Verkruimel de biscuitjes en doe daar de karnemelk op.

  4. Doe de boter en suiker in een kom en meng dit goed door elkaar. Voeg daar de biscuit/ karnemelk bij. Meng goed door elkaar. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en laat het deeg een uur rusten in de koelkast.

  5. Kneed het deeg even soepel. Strooi wat bloem in de poppenplank en tik dit er weer uit.

  6. Maak van een stukje deeg een rolletje die net zo lang is als de poppen plank. Duw het deeg in de plank en snij met een mes het overtollig deeg eraf. 

  7. Tik nu het deeg uit de plank en leg de pop op een bakplaat. Bestrijk het deeg met een beetje ei strijksel.

  8. Decoreer de pop met de amandelen en strijk het nog een keer met ei. Bak ze af op 170 graden ongeveer 18 minuten.

  9. Maak nu de kruidnoten. Verwarm de oven op 160 graden. Doe de suiker met boter en karnemelk in een kom en meng goed door elkaar. Voeg nu het zelfrijzend bakmeel, speculaas kruiden en zout toe. Meng goed door elkaar en laat een uur opstijven.

  10. Kneed het deeg soepel. Rol er nu een lange pil van en snijd deze in gelijke stukjes. Maak van de stukjes bolletjes en leg ze op een bakplaat. Bak ze ongeveer 18 minuten gaar.

  11. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.