Recept: Borstplaat, speculaaspop en kruidnoten

30 november 2017
Waardeer: 
(Totaal: 16 stemmen)
Stilstaand beeld van Borstplaat, speculaaspop en kruidnoten
Chef-kok Ramon Brugman kan het in deze tijd van het jaar niet laten. Als rasechte koekenbakker stort hij zich op het maken van sinterklaassnoepgoed. En dat is helemaal niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. Ramon laat zien hoe je een speculaaspop maakt, hoe je borstplaat goed laat lukken en hoe je verrukkelijke kruidnoten maakt. Je hebt nog een paar dagen voor sinterklaasavond, dus: aan de slag!
4 personen

Ingrediënten voor Borstplaat, speculaaspop en kruidnoten

Ingrediënten van borstplaat

  • 250 gr witte basterdsuiker
  • 80 ml slagroom
  • 25 gr boter
  • 1 vanille peul

Ingrediënten van kruidnoten

  • 100 gr boter
  • 125 gr donkere basterdsuiker
  • 15 ml karnemelk
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 7 gr speculaaskruiden
  • 1 gr zout

Ingrediënten van speculaaspoppen

  • 130 gr donkere basterd suiker
  • 130 gr boter
  • 2  biscuitjes
  • 20 ml karnemelk
  • 2 gr  zout
  • 210 gr bloem
  • 14 gr speculaaskruiden
  • 6 gr bakpoeder
  • 2 eitjes (om mee te strijken)
  • zakje halve amandelen

 

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving. 

Aan de slag

  1. 1

    Maak eerst de borstplaat. Doe de suiker, de merg van de vanille en de room in een pannetje en breng aan de kook. Kook dit tot 120 graden. ​

  2. 2

    Haal het pannetje van het vuur en roer hier de boter doorheen. Schep daarna met een lepel kleine hoopjes op een velletje bakpapier. Laat goed afkoelen.

  3. 3

    Maak nu de speculaaspoppen. Verkruimel de biscuitjes en doe daar de karnemelk op.

  4. 4

    Doe de boter en suiker in een kom en meng dit goed door elkaar. Voeg daar de biscuit/ karnemelk bij. Meng goed door elkaar. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en laat het deeg een uur rusten in de koelkast.

  5. 5

    Kneed het deeg even soepel. Strooi wat bloem in de poppenplank en tik dit er weer uit. ​

  6. 6

    Maak van een stukje deeg een rolletje die net zo lang is als de poppenplank. Duw het deeg in de plank en snij met een mes het overtollig deeg eraf. ​

  7. 7

    Tik nu het deeg uit de plank en leg de pop op een bakplaat. Bestrijk het deeg met een beetje eistrijksel. ​

  8. 8

    Decoreer de pop met de amandelen en strijk het nog een keer met ei. Bak ze af op 170 graden ongeveer 18 minuten.

  9. 9

    Maak nu de kruidnoten. Verwarm de oven op 160 graden. Doe de suiker met boter en karnemelk in een kom en meng goed door elkaar. Voeg nu het zelfrijzend bakmeel, speculaas kruiden en zout toe. Meng goed door elkaar en laat een uur opstijven.

  10. 10

    Kneed het deeg soepel. Rol er nu een lange pil van en snijd deze in gelijke stukjes. Maak van de stukjes bolletjes en leg ze op een bakplaat. Bak ze ongeveer 18 minuten gaar.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter