Broodje shoarma van champignons en zoete aardappelfrietjes

packshot shoarma
7 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
123 personen
Sharon maakt een volledig plantaardig gerecht, maar met genoeg body: een broodje shoarma, gemaakt van champignons met zoete aardappelfriet en zelfgemaakte ketchup en knoflooksaus.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • broodje shoarma
    4
    spelt pitabroodjes
  • 250 g
    oesterzwammen
  • 250 g
    kastanjechampignons
  • 100 g
    rode kool
  • 100 g
    ijsbergsla
  • 1
    rode ui
  • 1 tl
    knoflookpoeder
  • 1 tl
    gemalen koriander
  • ½ tl
    kurkuma
  • ½ tl
    gemalen kruidnagel
  • 1 tl
    paprikapoeder
  • 1 tl
    komijnpoeder
  • 1 tl
    zwarte peper
  • ½ tl
    kaneel
  • 1 tl
    gemalen gember
  • ½ tl
    cayennepeper
  • ½ tl
    zeezout
  • zoete aardappelfriet
    1 kg
    zoete aardappelen
  • knoflooksaus
    200 g
    eivrije mayonaise
  • 1 teentje
    knoflook
  • 1 bosje
    bieslook
  • 1
    limoen
  • ketchup
    1 kg
    tomaten
  • 50 ml
    appelazijn
  • 50 ml
    gembersiroop
  • ½ tl
    nootmuskaatpoeder
  • 1 tl
    korianderzaad
  • 2
    bleekselderij stengels
  • 1
    ui
  • 1
    spaanse peper
  • zout
  • benodigdheden
    frituur

Bereiding

  1. 1

    Begin met het maken van de “shoarma” gemaakt van champignons. Snij de oesterzwammen in plakjes en snij de champignons in kwarten. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak alle kruiden, zonder olie, 1 minuut. Vervolgens voeg je een scheutje olie toe en bak je de gesneden oesterzwammen ongeveer voor 3 minuten. Voeg daarna de champignons toe en bak nog 4 minuten mee. Bak de pitabroodjes af in de oven en snij de rode kool, ijsbergsla en het rode uitje zo fijn mogelijk.

  2. 2

    Ga verder met het maken van de knoflooksaus. Snij de bieslook zo fijn mogelijk, rasp de schil van de limoen. Hak de knoflook zo fijn mogelijk en meng alles door de plantaardige mayonaise. Als laatst voeg je het sap van de limoen eraan toe. 

  3. 3

    Ga verder met het maken van de ketchup. Snij de tomaten in parten en doe samen met de bleekselderij, ui, Spaanse peper, paprika in een hoge pan en plaats deze op het vuur. Laat het 15 minuten met de deksel op de pan op een laag vuurtje stoven. Na 15 minuten voeg je de kruidnagels, gembersiroop, appelazijn en het laurierblad eraan toe. Neem de deksel van de pan en zeef de tomaten boven een kom. Druk met de achterkant van een pollepel al het vocht eruit. Schep de kruidnagels en het laurierblad eruit en voeg toe aan de tomatensaus samen met de nootmuskaat en het korianderzaad. Giet de saus terug in de pan en laat zonder deksel inkoken (ongeveer 20 minuten) tot een derde. Roer regelmatig. 

    Haal de kruidnagels uit de saus, deze worden niet meer gebruikt. Breng op smaak met wat zout naar smaak. Laat de saus afkoelen en giet in en schone en luchtdichte fles. 

  4. 4

    Ga verder met het maken van de zoete aardappelfriet. Verhit een frituurpan op 170 graden. Schil de aardappelen en snij ze in frieten van 1 cm dik. Spoel af onder koud stromend water en droog ze af met een schone theedoek. Frituur de zoete aardappelpartjes in delen in ongeveer 5 minuten goudbruin en laat ze uitlekken op wat keukenpapier.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!