
Broodpudding met zelfgemaakte lemon curd voor Pasen
Lekker voor de paasbrunch! Onze kok Jetske maakt zelf lemon curd met broodpudding van duivekater: een traditioneel zoet witbrood dat vooral met Pasen wordt gegeten in Noord-Holland. Heb je nog een recept nodig voor Pasen? Dit moet je proberen!
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de broodpudding:4/5sneden brood (afhankelijk van het brood dat je gebruikt)
-
2eieren
-
200 mlmelk
-
40/50 grsuiker (naar smaak)
-
•snuf zout
-
3-4 ellemoncurd
-
•poedersuiker
-
•citroen zest sliertjes (gebruik hiervoor de biologische citroenen, van de lemon curd)
-
•paar munt blaadjes
-
•boter (invetten vormpjes)
-
Voor de lemoncurd:2biologische citroenen
-
2verse eieren
-
150 grsuiker
-
100 grboter
-
Begin met het maken van de lemon curd. Was de schil van biologische citroen. Rasp alleen het gele gedeelte van de citroen, het witte gedeelte geeft een bittere smaak (bewaar een paar sliertjes van de schil apart). Pers het sap uit de citroen. Kluts de eitjes even los in een glas.
-
Doe alle ingrediënten in een steelpan met dikke bodem en verwarm op laagste stand. Roer steeds goed door met spatel die tegen hitte kan net zolang totdat je eerste belletjes ziet en het mengsel een lobbige structuur krijgt (het heeft dan een temperatuur van 80-85 graden).
-
Giet alles door een zeef en bewaar het in een steriel potje of bakje (met folie afdekken) in de koelkast. Het is zeker een week houdbaar in de koelkast en in een afgesloten pot nog langer.
-
Ga verder met de broodpudding en zet de oven aan op 180 graden. Snijd 4/6 sneden brood in blokjes. Meng in mengkom melk, eieren, suiker, lemon curd en een snufje zout met een handmixer.
-
Leg dan de broodblokjes erin en laat even staan zodat de brood blokjes zich vol zuigen met het mengsel. Vet de vormpjes in met beetje boter. Schep de brood blokjes in de vormpjes druk een beetje aan en verdeel het resterende mengsel over de schaaltjes.
-
Zet in de oven voor 15-20 minuten (even testen met prikker het gaar is, mag niet aan prikker blijven plakken). Haal uit de oven en evt uit het vormpje. Strooi er wat poedersuiker overheen en nog een paar dotjes lemon curd (optioneel). Versier met wat blaadjes munt en citroen zest!
- Geniet van je zelfgemaakte broodpudding met lemon curd!
