Calamares met limoenrijst

Een pijlsnelle maaltijd
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
4 personen

Chef-kok Sharon de Miranda maakt een snelle maaltijd met pijlinktvis (calamares) en limoenrijst. En met natuurlijk een smakelijk watertje om erbij te drinken.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 1 kg
    calamares
  • 2
    teentjes knoflook
  • 1
    tomaat
  • 1
    ui
  • 3 el
    tomatenpuree
  • 1 tl
    korianderpoeder
  • 2 tl
    komijnpoeder
  • 1 tl
    gedroogde oregano
  • 2
    bouillonblokjes
  • bosje selderij
  • 4 dl
    water
  • kokosolie
  • De limoenrijt
    400 gr
    Pandanrijst
  • 6 dl
    water
  • zout
  • 2
    limoenen

Bereiding

  1. 1

    Laat de pan met rijst vol met water lopen, je zal zien dat het water troebel is. Met de hand roer je de rijst los, giet het af in een vergiet en herhaal dit proces een aantal malen tot het water niet meer troebel van kleur is. Na de laatste keer afgieten voeg je 6 dl water toe aan de rijst met daarin een snufje zout.
     

  2. 2

    Zet de pan met rijst zonder deksel op een gaspit op hoog vuur en zodra het water begint te koken draai je het vuur naar de laagste stand en doe je een deksel op de pan. Laat dit 12 minuten op laag vuur staan. Na 12 minuten zet je het vuur uit en laat de rijst nog ongeveer 10 minuten staan met deksel op de pan.
     

  3. 3

    Snij de calamares in ringen van ongeveer 1 cm. Spoel deze goed schoon in een vergiet onder koud stromend water en laat dit goed uitlekken. Snij de knoflook fijn. Snij de ui in ringen.
     

  4. 4

    Verhit een wok op hoog vuur met een beetje kokosolie en bak hierin de calamares ongeveer 1 min. Voeg de knoflook en ui toe. Snij de tomaat in partjes. Vervolgens voeg je de korianderpoeder, komijnpoeder, oregano en tomaat eraan toe. Bak dit ongeveer 1 min mee.
     

  5. 5

    Roer de tomatenpuree er doorheen en roer dit ongeveer 2 min door, zodat de tomatenpuree goed kan ontzuren. Verkruimel de bouillonblokjes erin en voeg het water er aan toe. Laat dit 5 min koken. Als laatste strooi je er een handje vers gehakte selderij aan toe.
     

  6. 6

    Schil de limoenen en hak de schil fijn. Roer de rijst eventueel los met een vork, knijp hierin de 2 geschilde limoenen uit. Roer het goed door en voeg er eventueel nog wat zout aan toe.
     

  7. 7

    Wat drinken we erbij? Een pittig watertje met een Spaanse peper zonder zaadjes en een granaatappel in partjes.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!