11 minuten

Cashew-kaasje op Carla’s wijze

Chef-kok Alain Caron bezoekt in de prachtige Hanzestad Zutphen de kaasmakerij van Carla Wessels. Dit is niet zomaar een kaasmakerij, Carla maakt veganistische kaas. Toen eerst twee van haar dochters drie jaar geleden van de ene op de andere dag vegan werden, besloot zij hun voorbeeld te volgen. Aangezien Carla dol is op kaas en ze nergens lekkere veganistische kaas kon vinden, probeerde ze deze zelf te maken. En dat lukte zo goed, dat dit haar nieuwe passie werd. Ze heeft inmiddels een aardig assortiment vegan kaasjes opgebouwd, die nu worden verkocht in het restaurant van Myrthe. En daar gaat Alain een lekker gerecht mee maken.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

 • 2
  kopjes rauwe cashewnoten, 24 uur geweekt in ruim water
 • snufje zout
 • ½ kopje brooddrank (te koop in reformwinkel) of rejuvelac
 • 1
  kopje geurloze kokosolie
 • 1 el
  edelgist vlokken
 • snuf zout
 • gedroogde kruiden Herbes de Provence
 1. Doe de geweekte, uitgelekte cashewnoten in de blender en voeg de brooddrank en het zout toe. Malen tot het glad en romig is. Doe deze creme in een glazen schaal.

 2. Dek af en laat op kamertemperatuur 1 à 2 dagen staan.

 3. Na die 1 à 2 dagen doe je de cashewmassa weer terug in de blender. Voeg de (evt vloeibaar gemaakte) kokosolie toe in de blender net als het edelgist en een beetje zout. Malen met de blender tot alles weer glad is.

 4. Bekleed een rond vormpje (een rond dessertbakje of kleine taartvorm bijvoorbeeld) met plastic folie, of kaasdoek. Bestrooi de bodem met de kruiden en giet het vloeibare cashewmengsel daar op. 

 5. Zet in de koeling en wacht minimaal 8 uur voordat je de ‘kaas’ gaat gebruiken. Deze moet eerst weer opharden.

 6. Eenmaal uit de koeling een beetje op kamertemperatuur laten komen.

 7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.