7 minuten

Chili con carne met stoofvlees, uiensalsa en knoflookbrood

Lekker sudderen! Dat is wat onze chef-kok Ramon laat zien met dit recept voor zijn chili con carne. Begin op tijd met de bonen, want die moeten weken. En ook het stoofvlees heeft tijd nodig, maar dat proef je! 
 

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 400 g
    runderlappen of sukade
  • 100 g
    gedroogde kidneybonen (1 nacht geweekt in koud water)
  • 3
    grote uien
  • 3
    tenen knoflook
  • 3
    paprika's (in verschillende kleuren)
  • 2 tl
    chilipoeder
  • 2
    blaadjes laurier
  • 1
    blik tomaten
  • 1
    blik water
  • 1
    rode peper
  • 1 tl
    komijn
  • 1 el
    gerookte paprikapoeder
  • 1
    limoen
  • 1
    bakje crème fraîche
  • 1/2
    stokje kaneel
  • zout en peper
  • Voor de uiensalsa
    4
    takken koriander
  • 3
    tomaten
  • 1
    rode ui
  • 1
    teen knoflook
  • 1
    rode peper
  • 1
    limoen
  • olie
  • zout en peper
  • Voor het knoflookbrood
    1
    maïsbrood
  • 1-2
    teentjes knoflook
  • 1/2
    rode peper
  • olijfolie
  • zout en peper
  1. Snijd het vlees in stukken. Snijd dan de uien in ringen, de knoflook in plakjes en de rode peper heel fijn.

  2. Zet de uien aan in een scheut olie tot ze geel kleuren. Voeg dan de knoflook en fijngesneden rode peper toe. 

  3. Bak het vlees in een kookpan aan tot het verkleurt. Doe het vlees dan bij de uien. Voeg de chilipoeder en komijn toe en bak dit kort aan. 

  4. Voeg nu het blikje tomaten toe en vul het blikje daarna met water en doe dit in de pan. Doe de kaneel en laurier erbij en breng het aan de kook. Laat dit een uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. 

  5. Snijd nu ook de ui voor de salsa in fijne blokjes. Snijd de tomaten in vieren en haal de zaadlijsten uit de tomaten en doe dit bij de stoof. Snijd de tomaat in blokjes en doe dit bij de uien. Hak de koriander en de rode peper en knijp er een beetje limoensap op. Meng de salsa goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

  6. Giet nu de kidneybonen af en snijd de paprika voor de chili con carne in ringen. Doe dit bij de stoof en laat het nog minimaal 45 minuten koken. Laat de deksel van de pan als de saus nog heel nat is. Roer zodat het vlees uit elkaar valt en breng op smaak met en beetje limoensap, zout en peper.

  7. Snijd het maisbrood in dikke plakken en toast ze in een pan met een beetje olie. Bak ze aan één kant, zodat er één kant krokant is en een andere kant nog zacht blijft.

  8. Snijd plakken van het brood. Kneus de knoflook en de rode peper in de vijzel met een beetje olie en zout. Smeer het op het brood en leg de plakjes in een ovenschaal. Rooster het brood ongeveer zes a tien minuten in een oven op 180 graden.

  9. Als je de chili con carne in je bord schept, doe je daar een flinke klodder crème fraîche bovenop. Doe wat blaadjes sla en wat van de tomaten uiensalsa op het knoflookbrood en serveer bij de chili con carne.

  10. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Ramon Brugman maakt kipnuggets