11 minuten

Druivenbladeren en uien gevuld met kruidig gehakt

Aan de vooravond van Ramadan maakt culinair schrijver Nadia Zerouali een zeer smakelijk gerecht, dat thuishoort op de Ramadantafel: druivenbladeren en uien gevuld met kruidig gehakt. Het vergt wat handwerk, maar dan heb je een onvergetelijk gerecht!

Gerecht Vegan
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 4
    witte uien
  • 40
    druivenbladeren
  • 200 gram
    kortkorrelige rijst
  • 1
    bosje verse peterselie en/of koriander
  • 2 tl
    gemalen piment
  • 1 tl
    gemalen komijn
  • 1 el
    gemalen koriander
  • 1 el
    kaneel
  • 400 gram
    plantaardig gehakt
  • 2 el
    gedroogde munt
  • peper en zout
  • milde olijfolie
  • 4
    vleestomaten
  • 3
    citroenen
  • 1
    bol knoflook
  • 2 el
    tomatenpuree
  • Voor de wortel-sinaasappelsap:
    2
    wortels
  • 1
    sinaasappel
  • 3 cm
    gember
  1. Begin met het maken van de gevulde druivenbladeren. Haal de druivenbladeren los en spoel ze goed schoon, verwijder de takjes en harde nerven. Kook de bladeren ca. 15 minuten in ruim kokend water. Giet de bladeren af, laat afkoelen en dep droog.

  2. Ga verder met het maken van de gevulde uien. Snijd de boven- en onderkant van de uien af en pel ze. Snijd ze zijdelings van boven tot onder in tot in de kern. Breng de uien in een laag gezouten kokend water aan de kook en laat ze ca. 10 minuten koken totdat ze zacht zijn en makkelijk los te halen zijn. Giet af en laat afkoelen.

  3. Was ondertussen de rijst totdat het water helder is en laat kort weken in wat water.

  4. Ga weer verder met de uien. Haal de uilaagjes voorzichtig los.

  5. Was en snijd de verse kruiden fijn. Meng in een kom de uitgelekte, geweekte rijst met de specerijen, het plantaardige gehakt, de gedroogde munt, ¾ van de verse kruiden en naar smaak wat peper en zout. Kneed met een scheutje olijfolie tot een mooi mengsel.

  6. Leg een druivenblad met de nerfkant naar boven recht voor je. Schep ca. 1 el van de vulling in het midden van het blad en rol een stukje heel strak op. Vouw de zijkanten naar binnen en rol nu zo strak mogelijk verder op. Doe dit met alle bladeren.

  7. Schep ca. 1 el van de vulling in een uilaagje en vouw de ui voorzichtig om de vulling. Herhaal tot alle vulling op is.

  8. Was en snijd de tomaten in plakken. Verdeel over de bodem van een pan. Snijd 1 citroen in plakjes en verdeel deze er ook over. Pel de teentjes knoflook. Verdeel vervolgens de druivenrolletjes en de gevulde uien in mooie cirkel lagen, strak tegen elkaar en met de zoom omlaag in de pan. Verdeel de gepelde teentjes knoflook ertussen.

  9. Roer de tomatenpuree los met een scheutje olijfolie, een scheutje water en naar smaak wat peper en zout. Schenk in de pan en vul aan met extra water totdat de rolletjes net onder staan. Leg 2 borden op de rolletjes, dek af met een deksel en laat 20 a 30 minuten op matig vuur gaar worden.

  10. Maak de wortel-sinaasappelsap. Schil 2 wortels en snijd in grove stukken. Kook 5 minuten in een laagje kokend water. Giet af, spoel koud en laat uitlekken. Pers ½ l sinaasappelsap (of gebruik kant-en-klaar sap). Rasp een flink stuk gember fijn en pers (in een schoon stuk kaasdoek) het gembersap goed uit. Pureer in een blender de wortel met het sinaasappelsap en breng op smaak met wat gembersap. Laat in de koelkast koud worden of serveer met wat ijs.

  11. Snijd ondertussen 1 citroen in plakjes en verdeel deze over de rolletjes in de pan. Laat het geheel nog 10 minuten zonder deksel verder garen zodat het meeste vocht verdampt.

  12. Stort de pan op een mooie grote schaal. Garneer met de rest van de citroen en verse kruiden.

  13. Ramadan mubarak!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.