De ramadan is een bijzondere maand voor zussen Najima (33) en Rachida (39). Een van hun belangrijkste doelen is om de ramadan zo fit en gezond mogelijk door te komen. Ramadan is een vastenmaand voor moslims die jaarlijks in de negende maand van de islamitische maankalender plaatsvindt. Tijdens deze maand vast je tijdens zonsopgang en zonsondergang. Zo reinig je je lichaam en geest door niet te eten, drinken, seks te hebben of te roken. Het is een tijd van bezinning. Wij volgen verschillende vrouwen om erachter te komen hoe zij deze periode door komen. Met deze week Najima en Rachida.

Najima en Rachida Kharbouch; twee zussen die helemaal op elkaar ingespeeld zijn. Van jongs af aan zijn ze onafscheidelijk maar nadat ze in 2016 via social media adviezen zijn gaan delen over een gezondere levensstijl zijn ze ook nog hechte collega’s geworden. Een toevoeging op de relatie die beide dames zeer kunnen waarderen. Najima: “Vier jaar geleden is bij ons de welbekende knop omgegaan. Samen vielen we maar liefst 50 kilo af. De kilo’s vlogen eraf maar bleven er dit keer ook af. Wij kregen zoveel vragen over het proces en zijn daarom begonnen met een Facebookpagina om deze vragen te beantwoorden. Die pagina is uitgegroeid tot een platform waarin wij gezondheidsadviezen geven. Het is echt geweldig dat we van onze passie ons werk hebben gemaakt.”  

Een actieve ramadan is echt een must!
Rachida Kharbouch

Rachida heeft voor haar gezin een routine opgebouwd zodat ze de vastenmaand zo gezond mogelijk door kan brengen. Rachida: “Mijn gezin heb ik inmiddels gedrild in hoe ze de ramadan goed door kunnen komen. Die weten niet beter! Iedere avond om acht uur gaan we een rondje hardlopen. We lopen dan niet uit volle snelheid: je rent niet om te presteren. Je houdt je hartslag laag. Het is een ramadan-proof loopje.” “Twee avonden in de week doe ik nog online trainingen met een elastiek of gewichten. Soms doe ik ook buikspieroefeningen. Een actieve ramadan is echt een must!” 

Rachida
Een ramadan zonder harira is geen ramadan voor mij
Rachida Kharbouch
Najima en gezin

Aan het einde van een actieve dag kunnen de dames hun vasten gaan verbreken. Het verbreken van een vastendag heeft de familie Kharbouch in voorafgaande jaren altijd samen gedaan. Najima: “Dan verzorgen we met de kinderen de iftar. We hebben een roulatiesysteem; we eten om en om bij een van ons thuis en werken met een opruimteam en een kookteam. Dat missen we nu dit jaar vanwege het coronavirus. Ieder gezin verbreekt nu alleen het vasten.” Maar om toch een beetje dat familiegevoel dichtbij te houden serveert Rachida voor haar gezin dagelijkse de Harira-soep die ze van haar moeder heeft leren maken. “Een ramadan zonder harira is geen ramadan voor mij. Ook omdat dit de soep is die je vroeger ook van je moeder kreeg en die we ook van haar hebben leren maken. En daar kleven toch mooie herinneringen aan! En harira is trouwens ook hartstikke lekker buiten de ramadan.” “Trouwens erg belangrijk! Mijn moeder maakte de harira altijd met witte meel. Maar wij maken het zonder. Is toch gezonder!”