Harira en dadels uit de oven

culinair schrijver
Nadia Zerouali
Nadia Zerouali | Foto: Stijn Ghijsen
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
23 personen

''Ik maak een gerecht dat ik heerlijk vind maar waarmee ik ook anderen kan inspireren.'' Gedurende de ramadan delen onze kijkers hun favoriete recepten die je tijdens de ramadan kan klaarmaken. En die natuurlijk ook lekker zijn als je niet meedoet aan deze vastenmaand. 

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
8
  • Harira
    3
    gepelde uien
  • 1
    teentje knoflook
  • 1
    stukje gember
  • 1/2
    knolselderij
  • 1
    blik gepelde tomaten
  • 1
    blik tomatenpuree
  • 1
    bosje bladselderij
  • 1
    bos peterselie
  • 1
    bos koriander
  • 4 el
    hartige ras el hanout
  • 4 el
    kaneel
  • 2 el
    gemberpoeder
  • 2 el
    komijn
  • 1 el
    fenegriek
  • olijfolie
  • 300 g
    kikkererwten
  • 1
    kleine pompoen
  • 150 g
    bruine bonen
  • 50 g
    bloem
  • 6-8
    kwarteleitjes
  • 20
    ontpitte dadels
  • 225 g
    Halloumi
  • 2
    Arabische flatbreads
  • Za'ater

Bereiding

  1. 1

    Begin met de soep. Doe alle ingrediënten behalve de pompoen, de kikkererwten en linzen in een grote soeppan. Voeg 4 l water en een flinke scheut milde olijfolie toe en pureer glad met een staafmixer. Voeg dan de geweekte kikkererwten toe en breng aan de kook. Laat de soep ca. 30 min. zachtjes koken.

  2. 2

    Halveer de (ongeschilde) pompoen, verwijder de zaadlijsten en snij in blokjes. Voeg de stukjes pompoen en de linzen toe en laat de soep nog ca. 30 min. verder koken tot de kikkererwten gaar zijn. 

  3. 3

    Roer eventueel de bloem los met 2 dl koud water tot papje, roer dit door de kokende soep en laat een paar min. zachtjes pruttelen.

  4. 4

    Pocheer ondertussen de kwarteleitjes: breng in een brede lage pan water tegen de kook aan, voeg evt. een scheutje azijn toe. Breek elk eitje in een eigen kopje. Maak met een lepel een soort draaikolk in het water (dat net tegen de kook aan is) en laat hierin 1 voor 1 een eitje glijden. Pocheer elk eitje in ca. 3 min. gaar. Schep met schuimspaan uit het water en laat op een bord uitlekken, maak op dezelfde manier de rest van de gepocheerde eitjes.

  5. 5

    Pureer de achtergehouden stengels bladselderij met 3 dl frisgroene olie, wat komijnzaad en 1 tl zoutflakes tot een geurige olie. 

  6. 6

    Nu de soep klaar is kun je de dadels in de oven klaarmaken. Verhit hiervoor de oven op 200 °C voor.

  7. 7

    Snij 225 g halloumi in plakjes. Scheur 2 Arabische flatbread in stukjes en verdeel ze samen met de halloumi over een met bakpapier beklede bakplaat.

  8. 8

    Meng er een flinke scheut milde olijfolie en 3 eetlepels za’atar door.

  9. 9

    Verdeel 20 ontpitte dadels erover en bestrooi met nog wat za’atar.

  10. 10

    Laat in het midden van de oven in ca. 15 minuten goudbruin en knapperig worden. 

  11. 11

    Verdeel de soep over grote kommen, leg in elk 1 of 2 kwarteleitjes en bedruppel met wat komijn-bladselderijolie. Serveer de soep samen met de dadels uit de oven! Eet smakelijk! 

    [[{"fid":"172309","view_mode":"full_width","fields":{"format":"full_width","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":"Nadia Zerouali BinnensteBuiten"},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"full_width","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":"Nadia Zerouali BinnensteBuiten"}},"link_text":null,"attributes":{"title":"Nadia Zerouali BinnensteBuiten","height":632,"width":948,"style":"width: 500px; height: 333px;","class":"media-element file-full-width","data-delta":"3"}}]]

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!