Recept: Harira en dadels uit de oven

23 mei 2017
Waardeer: 
(Totaal: 3 stemmen)

''Ik maak een gerecht dat ik heerlijk vind maar waarmee ik ook anderen kan inspireren.'' Gedurende de ramadan delen onze kijkers hun favoriete recepten die je tijdens de ramadan kan klaarmaken. En die natuurlijk ook lekker zijn als je niet meedoet aan deze vastenmaand. 

Het eerste recept is van Nadia Zerouali (41).

Nadia is geboren en getogen in het oosten van het land, in Winterswijk.  Al jong ontdekt ze hoe leuk ze koken vindt, en ze maakt van haar passie haar werk.  Ze heeft een aantal kookboeken geschreven over de Arabische keuken, samen met Merijn Tol. Nadia woont met haar zoon in Almere en tijdens de ramadan maakt ze voor haar familie het liefst Harira, de Marokkaanse traditionele linzensoep met daarnaast dadels. Een gerecht uit het kookboek van Nadia en Merijn, een gerecht met een twist.

 

 “De ramadan is een onmisbaar deel van mijn cultuur. Voor mij is het echt hét moment om met familie en vrienden samen te komen. Dan moet je natuurlijk gaan nadenken over wat je op tafel gaat zetten. Koken is voor mij heel erg persoonlijk. Ik maak een gerecht dat ik heerlijk vind maar waarmee ik ook anderen kan inspireren. Of je nu aan het vasten bent of niet! Harira is een gerecht dat traditioneel met de iftar wordt gegeten, aan het einde van een vastendag. Ik heb gekozen voor de Harira omdat ik sinds kort de soep vegetarisch ben gaan maken. Ik ken het gerecht van huis uit: mijn moeder maakte de harira traditioneel mét vlees klaar. In grote lijnen hou ik dat recept aan. Maar in mijn eigen recept gebruik ik géén vlees en varieer ik meer met de groenten. De soep is daardoor ook lichter, dan valt de soep ook minder zwaar op de maag.  Harira kun je het beste serveren met dadels.”

Wil je meer informatie over Nadia? Dat kan je vinden op de site!

8 personen

Ingrediënten voor Harira en dadels uit de oven

Ingrediënten harira:
kooktijd: 60 minuten

  • 3 uien, gepeld
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 1 stukje verse gember, geschild
  • ½ verse knolselderij, in grove stukken
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 bos bladselderij (paar takjes achterhouden)
  • 1 bos peterselie
  • 1 bos koriander
  • 4 el hartige ras el hanout
  • 4 el kaneel
  • 2 el gemberpoeder
  • 2 el komijn + extra
  • 1 el fenegriek
  • milde en frisgroene olijfolie
  • 300 g kikkererwten, geweekt
  • 1 kleine (biologische) pompoen
  • 150 g bruine linzen
  • evt. 50 g bloem
  • 6-8 kwarteleitjes

 

Dadels uit de oven: kooktijd:
kooktijd: 15 minuten

  • 20 ontpitte Dadels
  • 225 gram Halloumi
  • 2 Arabische flatbreads
  • Za’ater (kruidenmix)

 

Aan de slag

  1. 1

    Begin met de soep. Doe alle ingrediënten behalve de pompoen, de kikkererwten en linzen in een grote soeppan. Voeg 4 l water en een flinke scheut milde olijfolie toe en pureer glad met een staafmixer. Voeg dan de geweekte kikkererwten toe en breng aan de kook. Laat de soep ca. 30 min. zachtjes koken.

  2. 2

    Halveer de (ongeschilde) pompoen, verwijder de zaadlijsten en snij in blokjes. Voeg de stukjes pompoen en de linzen toe en laat de soep nog ca. 30 min. verder koken tot de kikkererwten gaar zijn. 

  3. 3

    Roer eventueel de bloem los met 2 dl koud water tot papje, roer dit door de kokende soep en laat een paar min. zachtjes pruttelen.

  4. 4

    Pocheer ondertussen de kwarteleitjes: breng in een brede lage pan water tegen de kook aan, voeg evt. een scheutje azijn toe. Breek elk eitje in een eigen kopje. Maak met een lepel een soort draaikolk in het water (dat net tegen de kook aan is) en laat hierin 1 voor 1 een eitje glijden. Pocheer elk eitje in ca. 3 min. gaar. Schep met schuimspaan uit het water en laat op een bord uitlekken, maak op dezelfde manier de rest van de gepocheerde eitjes.

  5. 5

    Pureer de achtergehouden stengels bladselderij met 3 dl frisgroene olie, wat komijnzaad en 1 tl zoutflakes tot een geurige olie. 

  6. 6

    Nu de soep klaar is kun je de dadels in de oven klaarmaken. Verhit hiervoor de oven op 200 °C voor.

  7. 7

    Snij 225 g halloumi in plakjes. Scheur 2 Arabische flatbread in stukjes en verdeel ze samen met de halloumi over een met bakpapier beklede bakplaat.

  8. 8

    Meng er een flinke scheut milde olijfolie en 3 eetlepels za’atar door.

  9. 9

    Verdeel 20 ontpitte dadels erover en bestrooi met nog wat za’atar.

  10. 10

    Laat in het midden van de oven in ca. 15 minuten goudbruin en knapperig worden. 

  11. 11

    Verdeel de soep over grote kommen, leg in elk 1 of 2 kwarteleitjes en bedruppel met wat komijn-bladselderijolie. Serveer de soep samen met de dadels uit de oven! Eet smakelijk! 

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter