Dungense waterzooi

Chef-kok Leon Mazairac heeft vandaag een scharrel op het Brabantse platteland. Want na 20 jaar afwezigheid scharrelt hier de Poule Den Dungen weer rond. Deze bijzondere kip heeft specifieke verzorging nodig en de kwaliteitsbewaking is in handen van acht dorpsbewoners. Samen vormen zij het Genootschap Den Dungen. Natuurlijk maakt Leon een mooi gerecht met deze kip als basis.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

  • 2
    Poules den Dungen
  • bosje peterselie
  • 2
    preien
  • 3
    uien
  • 2
    liter kippenbouillon (zelf getrokken van de kippen)
  • Wat witte wijn
  • peper en zout
  • 1 kg
    vastkokende aardappels
  • 1
    bleekselderblad
  • 2
    winterpenen
  • 1
    bol knoflook
  • 5 dl
    room
  1. Kook de kip eerst 1 uur op vuur in de bouillon , wijn en met de knoflook en ui.

  2. Pluk de kip van de botten en houd het bruikbare vlees  apart.

     

  3. Kook de bouillon in samen met de room tot een romige en iets ingedikte soep.

     

  4. Schil de aardappels en wortels en doe vrij grove stukken in een pan met water en kook ze gaar.

  5. Snij de prei in julienne (kleine reepjes) en gaar in de soep. Hak de peterselie en bleekselderij fijn.

     

  6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.