Feestcake op basis van bietjes

culinair schrijver
Nadia Zerouali
Puur bakken
4 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
60 minuten
Menu
Taarten en lekkernijen
Gemiddelde waardering
68 personen
Ans en Liselore zijn een paar jaar geleden begonnen met 'puur' bakken, bakken zonder gluten, suiker en lactose. Om met gezonde ingrediënten toch een lekkere, luchtige en zoete structuur te krijgen, hebben ze veel geëxperimenteerd, en met succes. Hun baksels vinden gretig aftrek. Daar wil Nadia Zerouali meer van weten.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
10
  • 1
    overrijpe banaan, gepeld
  • 3
    biologische eieren
  • 200 g
    gare bieten
  • 100 g
    glutenvrij meel (bakbananenmeel, havermeel etc)
  • 50 g
    amandelmeel
  • 1,5 tl
    bakpoeder
  • sap en rasp van 1/2 biologische sinaasappel
  • 1 tl
    kaneel of koekkruiden
  • 5 el
    ahornsiroop
  • Topping
    250 g
    blanke amandelen
  • 75 g
    wit sesamzaad
  • flinke schep witte tahina
  • kokosbloesemsuiker
  • oranjebloesemwater
  • bietenpoeder (als je roze spijs wilt)
  • 1 reep
    pure chocolade
  • flinke scheut granaatappelmelasse
  • seizoensfruit (bijv. lychee en citrus)
  • sprinkles
    4 el
    rode kool sap
  • 1/2 tl
    baking soda
  • 50 g
    geraspte kokos
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een springvorm met bakpapier.

  2. 2

    Meng de banaan, eieren, sinaasappelsap en bieten in de keukenmachine tot een egale massa. Meng in een andere kom de droge ingrediënten en giet voorzichtig het bietenmengsel er doorheen. Roer voorzichtig om meng kort met een handmixer.

  3. 3

    Giet het mengsel in de springvorm, bak de taart in ongeveer 50 minuten tot deze gaar is.

  4. 4

    Laat de cake geheel afkoelen voordat je deze aansnijdt. Zo is de cake ook al heerlijk!

  5. 5

    Maak een spijs door 250 g blanke amandelen fijn te malen met 75 g wit sesamzaad en een flinke schep witte tahina. Breng op smaak met kokosbloesemsuiker, wat oranjebloesemwater en naar keuze voor een roze spijs wat bietenpoeder. Vorm er een ronde gelijkmatige plak van (zelfde afmeting als de cake).

  6. 6

    Smelt een reep pure chocolade en voeg een flinke scheut granaatappelmelasse toe. Dit zorgt voor een frisfruitige smaak en een mooie glans en structuur aan je glazuur.

  7. 7

    Snij de cake overdwars door en leg een laagje spijs tussen. Stapel de cake weer op en bedek rondom met een laagje glazuur.

  8. 8

    Dip de randen in de sprinkles en garneer met seizoensfruit, zoals lychee en citrus.

  9. 9

    Verwarm de oven voor op 100 graden, bekleed een platte ovenschaal met bakpapier. Maak zelf rodekoolsap door het kookvocht van een rode kool op te vangen.

  10. 10

    Roze sprinkles: Meng 25 g kokos met 2 el rodekoolsap en de baking soda.

  11. 11

    Paarse sprinkles: Meng 25 g kokos met 2 el rodekoolsap.

  12. 12

    Spreid het mengsel uit over de ovenschaal en laat ongeveer 30 minuten drogen in de voorverwarmde oven.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!