Recept: Taart van appel en mispel

25 november 2016
Waardeer: 
(Totaal: 1 stem)
Stilstaand beeld van Taart van appel en mispel
Alain Caron is in de Betuwe in het dorpje Varik aan de Waal. Hier maakt stoker Ylva de Raaff samen met vader Henk op ambachtelijke wijze eau de vie ofwel levenswater van verschillende soorten fruit. Alain maakt met die eau de vie een lekker taartje met kweeperen en mispels.
4 stuks

Ingrediënten voor Taart van appel en mispel

  • 3 eetlepels eau de vie van mispel
  • 5 eetlepels abrikozenjam
  • Gepocheerde peer in blokjes
  • 10 gr gekonfijte sinaasappel schil
  • 5 gr cacao
  • Mes punt fleur de sel
  • 120 gr roomboter
  • 5 gr rozenblaadjes
  • 200 gr bladerdeeg
  • 12 appels in blokjes gesneden
  • Sap van 2 sinaasappels
  • Sap van een halve citroen
  • 150 slagroom geklopt met wat suiker

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

 

Aan de slag

  1. 1

    Verwarm de oven voor op 190 graden.

  2. 2

    Laat de boter in een steelpan smelten totdat het licht bruin is. Bak hier de appelblokjes in en de peer.

  3. 3

    Voeg vervolgens de jam, de sap van de sinaasappel en de citroensap bij. 

  4. 4

    Laat ongeveer 4 minuten bakken. Voeg de eau de vie van mispel erbij en flambeer dit.

  5. 5

    Haal dit door een grote zeef en laat de appel en peer afkoelen. Vang de jus op en voeg de cacao en de fleur de sel toe. Laat die inkoken tot een saus. 

  6. 6

    Etaleer de bladerdeeg tot een cirkel met een diameter van 26 cm. Leg dit 15 minuten in de koelkast. 

  7. 7

    Bak de bladerdeeg ongeveer 20 minuten in de oven totdat het goudbruin en lekker krokant is. Laat het afkoelen in de koelkast. 

  8. 8

    Bestrooi wat cacaopoeder over de bladerdeeg. Doe de appels en de peer er op. Klop de slagroom en smeer deze over de appels en peer heen. 

  9. 9

    Bestrooi de saus er over en de gekonfijte sinaasappel schillen.

  10. 10

    Leg er als laatste hier en daar wat rozenblaadjes op. 

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter