8 minuten

Pistache-meringuetaart met arabische koffie

Verras je geliefden tijdens kerst met een verbluffende pistache-merigue taart, geserveerd met Arabische koffie. Culinair schrijver Nadia Zerouali leert je de kneepjes van het vak van de Arabische keuken. Wist jij bijvoorbeeld dat suikersiroop met citroensap, oranjebloesemwater en kardemom de klassieke manier is om gerechten zoet te maken in de Arabische keuken?
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 20
  • 2
    eieren
  • 150 ml
    arachideolie
  • 150 ml
    yoghurt
  • 150 g
    basterdsuiker
  • zout
  • 300 g
    fijne semolina + extra
  • 150 g
    middelgrove semolina
  • ½ zakje
    bakpoeder
  • 1 el
    baksoda
  • 230 g
    suiker
  • 3
    kardemompeulen
  • 2 el
    citroensap
  • 1 el
    oranjebloesemwater
  • 2
    eiwitten
  • 1 el
    maïzena
  • 400 g
    gepelde pistache
  • 150 g
    poedersuiker
  • 1
    eidooier
  • 2-3 el
    pistacheolie
  • 4 el
    Arabische koffie met kardemom (te koop bij Midden-Oosterse super)
  • Benodigdheden
    handmixer of keukenmachine
  • 2 cakevormen van ca. 24 cm Ø
  • suikerthermometer
  1. Verwarm de oven voor op 160°C. Klop met een handmixer in een kom de eieren met de olie, yoghurt, suiker en ½ tl zout dik en romig. Klop met een garde beide semolina’s erdoor. Voeg dan beetje bij beetje de bakpoeder en baksoda toe. 

  2. Vet 2 cakevormen van ca. 24 cm Ø in en bestrooi ze lichtjes met wat semolina. Verdeel het beslag over beide bakvormen en bak in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 30 minuten gaar en goudbruin. Laat kort in de vorm afkoelen, haal uit de vorm en laat verder compleet afkoelen. 

  3. Haal de pitjes uit de kardemompeulen en stamp deze met een beetje suiker in een vijzel tot een fijn poeder.

  4. Voor de meringue: Breng 200 g suiker met 60 ml water, het citroensap, kardemompoeder en oranjebloesemwater aan de kook. Gebruik bij voorkeur een suikerthermometer. Laat zachtjes pruttelen tot 118° op de suikerthermometer (ca. 10 minuten). 

  5. Klop (zodra de suikerthermometer 113° aangeeft) de eiwitten met de rest van de suiker en de maïzena in een keukenmachine (of met de handmixer) tot yoghurtdikte. 
    Voeg in een dun straaltje de hete suikersiroop toe en blijf net zo lang op de hoogste stand kloppen totdat er glimmende stijve pieken ontstaan en het schuim is afgekoeld. Laat verder afkoelen.

  6. Voor de spijs: maal in een keukenmachine de pistache fijn. Houd 4 el fijngemalen pistachepoeder achter ter garnering. Voeg het poedersuiker, een snufje zout en de eidooier toe aan de pistache in een keukenmachine en draai tot een gladde pasta. Voeg net zoveel olie toe totdat je een samenhangend bal spijs hebt. Leg de bal spijs tussen 2 vellen bakpapier en rol uit tot 24 cm Ø. 

  7. Maak de Arabische koffie: breng 2 el koffiepoeder met 300 ml water aan de kook, zodra het begint te pruttelen, vuur laag en al roerende 3-4 keer aan de kook laten komen. Door het roeren zakt het weer af. Laat de koffie afkoelen.

  8. Leg een cake op een taartschaal, prik een paar keer in met een vork, bedruppel met de helft van de afgekoelde koffie, leg de plak pistachespijs erop, bedek met de volgende cake, prik ook deze in en bedruppel met de rest van de koffie. 

  9. Spatel de meringue rondom volledig over de taart en bestrooi met wat gebroken pistache. Laat opstijven.

     

  10. Serveer de taart met een vers gezet kopje Arabische koffie in kleine kopjes. Bij deze koffie drink je niet je kopje leeg, want onderin zit de koffieprut. Als je de gave hebt, kun je wel proberen je toekomst te lezen: kiep je kopje op een bordje, wacht even en dan kan je met veel fantasie de tekens in je lege kopje lezen.

  11. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.