Foul medames

chef-kok
Ramon Brugman
foul medames (106)
Gerecht
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
58 personen

In de buitenkeuken maakt chef-kok Ramon Brugman een heerlijke, betaalbare maaltijd met fava bonen: foul medames met zelfgemaakte pitabroodjes. Dit gerecht, een soort bonendip, wordt veel gegeten in Egypte, Libanon, Syrië en Marokko. Het is een gerecht vol eiwitten en zodoende een goede vleesvervanger, maar vooral ook superlekker.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • Foul medame
    250 g
    gedroogde fava bonen
  • 1
    grote witte uit
  • 1
    rode ui
  • 2
    tenen knoflook
  • 2
    tomaten
  • 1
    paprika
  • 1
    citroen
  • 1 tl
    komijn
  • 1 el
    tomatenpuree
  • 100 g
    fetakaas
  • ½ bos peterselie
  • olijfolie
  • peper en zout
  • Ingrediënten pita broodjes
    330 g
    bloem
  • 200 ml
    lauwwarm water
  • snufje zout
  • 6 g
    gedroogde gist
  • 1,5 el
    olijfolie
  1. 1

    Maak de pitabroodjes. Doe alle ingrediënten in een kom en kneed dit 7 minuten tot een glad deeg. Druppel wat olie over het deeg en dek de kom af met folie. Laat het nu een uur rijzen op een warme plek. 

  2. 2

    Haal het deeg uit de kom en duw het plat. Verdeel het deeg in 8 stukken en maak hier bolletjes van. Rol ze uit tot dunne rondjesLaat ze 10 minuten rusten onder plastic folie. Bak ze 5 minuten af in een hete oven van 230 graden.

  3. 3

    Zet de gedroogde bonen 12 uur van tevoren in de week. Kook ze daarna in een uur gaar.

  4. 4

    Snij de witte ui fijn samen met de knoflook. Zet deze met een beetje olijfolie in een pan op het vuur. Snij de paprika in mini blokjes en voeg deze samen met de rasp van de citroen bij de ui en knoflook. Zet hierna het vuur uit.

  5. 5

    Voeg ook de komijn en de tomatenpuree toe. Meng dit samen met de bonen en een beetje kookvocht. Roer alles goed door elkaar. 

  6. 6

    Vind je het een beetje te slap, prak dan wat van de bonen fijn. Dat bindt het vocht en maakt het iets dikker. Knijp er nog een halve citroen op uit en breng op smaak met zout en peper. Doe het mengsel in een grote schaal.

  7. 7

    Snij nu de rode ui, tomaat, peterselie en fetakaas fijn. Verdeel dit allemaal over de foul heen.

  8. 8

    Druppel er nog wat olijfolie overheen. Eet het mengsel samen met een pitabroodje.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!