Franse salade Monegasque met mul en kruidig lamsfilet
Chef-kok Leon Mazairac duikt zijn Binnenstebuiten-keuken in en maakt een klassiek gerecht uit Monaco: een salade Monegasque! Het lijkt op een salade niçoise, maar dan wat chiquer. Daarbij maakt hij ook een overheerlijke lamsfilet in kruidenkorst.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de salade1zak krieltjes
-
1Noordzee mul (geschubd en schoongemaakt)
-
1teen knoflook
-
1blik ansjovis
-
1 elmayonaise
-
1pot zwarte olijven (doorgesneden en ontpit)
-
1pot kappertjes
-
4zacht gekookte eieren
-
3lente-uitjes in ringen
-
1kleine ui
-
100 grsperziebonen
-
10kleine tomaten
-
1limoen
-
1krop suikersla of romainesla
-
•dille
-
•azijn
-
•olijfolie
-
1bosje rozemarijn
-
1bosje tijm
-
Voor de lamsfilet400 grlamsfilet
-
1bosje peterselie
-
1bosje dragon
-
1bosje tijm
-
1bosje tijm
-
40 grroomboter
-
3 tenenknoflook
-
•geplukt broodkruim
-
Begin met het fileren van de mul. Snijd met een scherp mes achter de kop. Vervolgens snijd je de filet van de vis, door van de staart richting de kop te gaan. Houd de filet dubbel en snijd de filet in zodat het tijdens het bakken niet kromtrekt. Zet weg in de koelkast
-
Dan ga je verder met het voorbereiden van de Lamsfilet. Kerf het lamsvet in, zodat het vet er tijdens het bakken uit kan lopen en doe er zout op.
-
Bak de lamsfilet op de vetlaag in een pan. Je bakt dan in het vet van de lamsfilet.
-
Maak de kruidenkorst: meng boter met fijngesneden knoflook en de fijngesneden kruiden. Vorm er een klomp kruidenboter van. Op het laatst kneed je het broodkruim er in
-
Als de lamsfilet is dichtgeschroeid maar nog niet gaar is, vorm je een kruidenkorst om het lam heen met de kruidenboter. Laat even opstijven in de koelkast
-
Maak de sperziebonen schoon, snijd ze doormidden en blancheer ze. Koel ze vervolgens in koud (ijs)water. Zo blijven ze knapperig.
-
Terwijl de sperziebonen koken kun je alle ingrediënten vast gaan snijden. Snijd de tomaten doormidden, zo lopen ze niet helemaal leeg. Snijd de ui in fijne ringen en de olijven dwars door de helft.
-
Kook de krieltjes met tijm, rozemarijn en zout. Zo krijgen ze veel smaak. Snijd ze in vieren.
-
Ga dan weer verder met het lamsvlees. Gaar de lamsfilet in een oven op 160 graden tot het gaar is.
-
Maak de salade met sla, de tomaat, olijven, kappertjes, ui, lenteui, sperziebonen en verkruimel de ansjovis over de salade.
-
Maak vlak voor het serveren de salade aan met azijn en olie, breng op smaak met zout en peper. Meng de salade heel voorzichtig. Doe er dan pas de aardappel bij.
-
Leg het mooi op een schaal en spuit er toefjes mayonaise op en leg er de in kwarten gesneden eitjes op.
-
Bak vervolgens de mul kort op de velkant in wat olie. De mul is heel snel klaar. Zodra het gaar is leg je de vis met de huidkant naar boven op de salade. Maak af met peterselie, dille en de partjes limoen.
-
Dan is de lamsfilet gaar en haal je wat van de kruidenkorst er af. Als het goed is, is het lamsvlees nét rosé van binnen. Haal, als je dat wilt, het kapje met vet er af. Leg plakken lam op een bord en maak af met wat broodkruim en de gesmolten kruidenboter. Serveer naast de Salade Monegasque.
- Eet smakelijk!