Salade met gevulde artisjokken en asperges
Lente op je bord met deze frisse, gevulde voorjaarssalade met artisjokken en asperges van onze chef-kok Leon Mazairac. Beeldschoon om te zien door de eetbare bloemen en een smaakexplosie vanwege de verse kruidenvinaigrette. Maak dit recept en waan je in een sterrenrestaurant.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 2-
•Verse artisjokken
-
•knoflook
-
•citroensap
-
•olijfolie
-
•ui
-
•venkelgroen (de blaadjes die bovenop een venkel zitten)
-
•snijbiet
-
•(wilde) korenaar asperges, gegaard
-
•asperges, gegaard
-
•kruidensiroop
-
•engelwortel
-
•mayonaise
-
•diverse kruiden en eetbare bloemen uit je tuin
-
Voor de artisjok bodems: verwijder de steel van de artisjok. Snij de bovenkant van de artisjok er af zodat de bodem nog achterblijft. Pluk of schil de blaadjes van de rand af en schep het hooi, de haren op het hart, er af. Wrijf de artisjok in met wat citroensap, dat voorkomt verkleuring.
-
Pers de knoflook en doe een flinke laag olijfolie in een pan en verhit op matig vuur.
-
Fruit de knoflook en als de knoflook zacht is voeg je de artisjok bodems toe. Laat 5 tot 10 minuten op laag vuur garen. Draai het vuur uit en laat de artisjokken in de olie afkoelen. In plaats hiervan kan je ook artisjok bodems uit blik gebruiken. Spoel die wel goed om.
-
Vulling voor de artisjokken: pluk het groen van de venkel, snij de snijbiet, de achterkanten van de witte asperges en de fijngesneden korenaar-asperges. Snij de gegaarde artisjok bodems in kleine bokjes. Doe ze in een kom. Doe een klein beetje engelwortel door de salade en voeg een scheutje kruidensiroop toe.
-
Doe een beetje mayonaise op een bord en gebruik dat als een soort lijm voor de artisjok bodem. Die druk je vast op de mayonaise.
-
Vul de artisjok bodem met de vulling die je net gemaakt hebt.
-
Maak het bordje mooi met alle mooie kruiden die je maar kan vinden en maak een lichte vinaigrette van azijn en olie en doe een scheutje over je gevulde artisjok.
- Geniet van je salade!