4 minuten

Salade met gevulde artisjokken en asperges

Lente op je bord met deze frisse, gevulde voorjaarssalade met artisjokken en asperges van onze chef-kok Leon Mazairac. Beeldschoon om te zien door de eetbare bloemen en een smaakexplosie vanwege de verse kruidenvinaigrette. Maak dit recept en waan je in een sterrenrestaurant. 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 2
  • Verse artisjokken
  • knoflook
  • citroensap
  • olijfolie
  • ui
  • venkelgroen (de blaadjes die bovenop een venkel zitten)
  • snijbiet
  • (wilde) korenaar asperges, gegaard
  • asperges, gegaard
  • kruidensiroop
  • engelwortel
  • mayonaise
  • diverse kruiden en eetbare bloemen uit je tuin
  1. Vulling voor de artisjokken: pluk het groen van de venkel, snijd de snijbiet, de achterkanten van de witte asperges en de fijngesneden korenaar-asperges. Snijd de gegaarde artisjokbodems in kleine bokjes. Doe ze in een kom. Doe een klein beetje engelwortel door de salade heen en voeg een scheutje kruidensiroop toe.

  2. Voor de artisjok bodems: verwijder de steel van de artisjok. Snijd de bovenkant van de artisjok er af zodat de bodem nog achterblijft. Pluk of schil de blaadjes van de rand af en schep het hooi, de haren op het hart, er af. Wrijf de artisjok in met wat citroensap, dat voorkomt verkleuring.

  3. Pers de knoflook en doe een flinke laag olijfolie in een pan en verhit op matig vuur.

  4. Fruit de knoflook en als de knoflook zacht is voeg je de artisjokharten toe. Laat vijf tot tien minuten op laag vuur garen. Draai het vuur uit en laat de artisjokken in de olie afkoelen. In plaats hiervan kan je ook artisjokharten uit blik gebruiken. Spoel die wel goed om.

  5. Doe een toefje (kruiden)mayonaise op een bord en gebruik dat als een soort lijm voor de artisjok bodem. Die druk je vast op de mayonaise.

  6. Vul de artisjok bodem met de vulling die je net gemaakt hebt.

  7. Maak het bordje mooi met alle mooie kruiden en eetbare bloemen die je maar kan vinden en maak een lichte vinaigrette van azijn en olie en doe een scheutje over je gevulde artisjok.

  8. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.