Friese asperges met zalm
De Friese biologisch aspergeteler Jelmer Albada heeft een hart voor landbouw en een passie voor vernieuwing. Op zijn vele reizen in het buitenland kijkt hij de kunst af van het biologisch telen met hulp van paarden. Als hij terugkeert naar Friesland maakt hij zijn droom waar: asperges telen in zijn Friese Gaasterland. Mét de hulp van paarden. Chef-kok Leon Mazairac ontmoet Jelmer en kookt een lekker gerecht met zijn Friese asperges.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
400 ggemarineerde zalm
-
20(friese) asperges
-
50 groomboter
-
•zout en peper
-
40 gpeterselie
-
1ei
-
1 dlroom
-
•citroenrasp
-
Schil de asperges mooi rond.
-
Zet water op in een pan met wat zout en een klontje boter. Doe de aspergeschillen in de pan en breng het aan de kook. Laat het vervolgens 20 min trekken.
-
Doe het water door de pan en in het vocht kook je de asperges beetgaar. Let op: niet helemaal gaar!. Snij daarna de asperges in kleine stukjes.
-
Kook het vocht voor de helft in met de room.
-
Als de saus wat dikte krijgt gaar je de asperges verder in deze saus. Laat de saus eerst goed indikken.
-
Werk af met fijngehakte peterselie en een verkruimeld eitje.
-
Trancheer (snij dunne lamellen) van de zalm.
-
Serveer in een diep bord.
- Eet smakelijk!
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.