Funchi en gehaktballetjes

Iedereen die bekend is met de Antilliaanse keuken kent funchi. Het is een maïsgerecht, dat meestal geserveerd wordt met vis of andere stoofgerechten. Chef-kok Sharon serveert het met gehaktballetjes. Daar heeft ze overigens wel moeite voor moeten doen: de gehaktballetjes zijn gemaakt volgens een angstvallig geheimgehouden recept van haar man.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Ingrediënten gehaktballen
    500 g
    rundergehakt
  • 1
    stengel sereh
  • 30 g
    gember
  • 1
    teentje knoflook
  • 1
    rode paprika
  • 1
    tomaat
  • 1
    ui
  • 1
    bosje selderij
  • 1
    theelepel komijnpoeder
  • 1
    theelepel korianderpoeder
  • Ingrediënten gehaktballen
    1
    ei
  • Paneermeel
  • kokosolie
  • Ingrediënten Funchi
    200 g
    Funchi (gele grove maismeel)
  • 8 dl
    water
  • 1
    eetlepel boter
  • zout
  • kokosolie
  • Ingrediënten gemengde salade
    1
    krop botersla
  • 2
    tomaten
  • 1
    komkommer
  • 100 g
    gekookte maiskorrels
  • 200 g
    fetakaas
  • 1
    sinaasappel
  • olijfolie extra Virgin
  • 1
    rode ui
  • zout
  1. Pureer de sereh, knoflook, ui, gember, tomaat, paprika en een half bosje selderij fijn in een keukenmachine. Doe de gehakt in een kom en meng de helft van de gepureerde producten erdoor heen. Voeg er 1 ei aan toe de komijnpoeder en de korianderpoeder. Kneed dit goed door elkaar.

     

  2. Vervolgens voeg je er wat paneermeel aan toe ongeveer 4 eetlepels.  Draai er dan balletjes van. En bak deze balletjes in een koekenpan rond om goudbruin op hoog vuur. Draai het vuur zacht en voeg het over gebleven gepureerde mengsel toe aan de pan samen met een kopje water. Doe de deksel op de pan en laat dit ongeveer 15 tot 20 min garen.  

  3. Breng het water aan de kook samen met een snufje zout en het boter. Voeg er al roerend de funchi er aan toe. Kook de funchi in 10 min tot een dikke massa. Blijf goed roeren!

  4. Maak een diep bord goed nat met wat water en schep de funchi hierin plaats daarop een nat plat bord, keer het vervolgens om en verwijder het diepe bord. Laat de funchi iets afkoelen en snij deze dan in dunne plakken.

  5. Verhit een ruime hoeveelheid kokosolie in een pan. En frituur de gesneden plakken funchi hierin krokant. Als de funchi krokant gebakken is leg je ze op een bord met daaronder een stuk keukenpapier of een servetje. Als alle funchi gebakken in strooi je er wat zout overheen.

  6. Was de botersla en scheur deze klein. Plaats het in een grote kom. Snij de komkommer klein, de tomaat in plakjes, de fetakaas in blokjes en de rode ui in halve ringen. Meng dit door elkaar heen samen met de maiskorrels, het sap van 1 sinaasappel en een scheutje olijfolie.

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.