Gamba's met flensjes

Gamba's met flensjes (75)
8 min
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
16 personen

Chef-kok Sharon de Miranda pakt uit en maakt roerbakgamba's. Die serveert ze bij de sugarsnaps, eiermie en dunne flensjes. Ze maakt er ook zelf een pittige sambal bij - iedereen kan het. Naast zo'n gerecht is een watertje wel een beetje simpel, dus maakt ze een populaire Indiase smoothie: mango lassi.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • Ingrediënten
    500 g
    gamba's
  • 250 g
    eiermie
  • 200 g
    sugarsnaps
  • 2
    tomaten
  • 4
    teentjes knoflook
  • bruine rum (wat zoeter van smaak)
  • 500 ml
    melk
  • 1
    bosje platte peterselie
  • 1
    limoen
  • 1
    bosje bosui
  • 150 g
    bloem
  • 2
    eieren
  • 2 el
    sesamolie
  • 2 el
    sojasaus
  • 1 tl
    kerriepoeder
  • 1 tl
    komijnpoeder
  • olijfolie
  • peper en zout
  • Ingrediënten sambal met trassi
    2 cm
    trassi
  • 1
    ui
  • 3
    teentjes knoflook
  • 10
    Spaanse pepers
  • 1 el
    suiker
  • 1 el
    groenten bouillon
  • olie
  • Ingrediënten mango lassi
    2
    rijpe mango's
  • 10
    ijsblokjes
  • 200 ml
    water
  • 500 ml
    volle yoghurt
  • 2 el
    witte basterdsuiker

Bereiding

  1. 1

    Bereid de eiermie volgens het etiket. 

  2. 2

    Breng wat water aan de kook en blancheer hierin de sugarsnaps, zodat ze lekker beetgaar zijn.  

  3. 3

    Verwijder de zaadlijst van de tomaten en snij deze in reepjes. Snij de bosui zo fijn mogelijk. Meng dit samen met wat olijfolie en het sap van de limoen door elkaar. Voeg er eventueel wat peper en zout naar smaak aan toe. Roer de eiermie erdoor en voeg er 2 eetlepels sesamolie en de sojasaus aan toe.

  4. 4

    Klop met een garde de eieren en melk door elkaar. Giet langzaam de melk erdoor en blijf het goed tikken. Voeg bloem toe. Doe de komijnpoeder en korianderpoeder erbij. 

  5. 5

    Verhit een koekenpan. Bak de flensjes op niet al te hoog vuur aan de onderkant lichtbruin. Keer om als de bovenkant gestold is en bak de andere kant ook lichtbruin. Rol de flensjes op en snij ze in dunne ringen.

  6. 6

    Maak de gamba’s schoon. De gamba heeft nog een kop en staart. Deze laat ik zitten. Ik verwijder wel het darmkanaal. Vanaf de pootjes kun je de schaal er ook zo vanaf trekken. Knip of snij nu over de rug de gamba open. Je ziet hier een donker sliertje, dit is het darmkanaal. Even afspoelen onder de kraan en de gamba is schoon! Geen zin om de gamba’s schoon te maken? Koop de dan al schoongemaakte gamba’s ! Marineer de gamba’s in wat olijfolie en 4 teentjes gehakte knoflook. Laat de gamba’s minimaal een kwartiertje rusten, voordat je ze gaat bakken. 

  7. 7

    Ga verder met het maken van de sambal. Snij de steeltjes van de pepers, maak de ui en knoflook tenen schoon. Maal alles in een keukenmachine fijn. Verhit een pan met een flinke scheut olie. Bak op laag vuur de gepureerde pepers en uien voor ongeveer 5 min samen met de trassi. Voeg de suiker en groetenbouillon eraan toe en bak het nog 2 min op middelhoog vuur. Totdat je een mooie rode sambal hebt. 

  8. 8

    Plaats een ruime koekenpan op het vuur en laat deze goed heet worden. Bak de gamba’s in een minuutje mooi rosé. Doe de afzuigkap uit en flambeer de gamba’s dan met een scheutje bruine rum! Vergeet tijdens het flamberen niet je afzuigkap uit te zetten. Als het vuur gedoofd is, zet je het gas uit. En als laatste strooi je wat gesneden peterselie over de gamba’s. Dit roer je om. Doe de flensjes erop en het gerecht is klaar om uit te serveren. 

  9. 9

    Dan ga je verder met het maken van de smoothie. Doe de rijpe mango’s, het water, de yoghurt, de basterdsuiker en de ijsklontjes in de blender en maal het tot een egale smoothie. 

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!