Gepofte aardappel
Chef-kok Ramon Brugman maakt iets internationaals: baked potato. Nee, niet gebakken, maar gepoft dus. Brexit of niet: deze jacket potato met witte bonen in tomatensaus, krokante spek, crème fraîche en bieslook blijven de Europeanen eten.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Aardappels4grote vastkokende aardappelen
-
•olijfolie
-
•zout en peper
-
Witte bonen in tomaten saus1blik gekookte witte bonen
-
5rijpe tomaten
-
1ui
-
1teen knoflook
-
2eetlepels rode wijnazijn
-
1 elbasterd suiker
-
1blad laurier
-
1/2theelepel paprikapoeder
-
1/4bosje peterselie
-
•zout en peper
-
Krokant gebakken bacon8plakken ontbijtspek. (Niet te dun gesneden)
-
•Of bacon.
-
Gebakken uien2grote witte uien
-
•olijfolie
-
•zout en peper
-
•takje tijm
-
Verder nodig•Cheddar kaas
-
•Bieslook
-
•Crème-fraîche
-
Smeer de vastkokende aardappelen in met goede olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Prik ze in met een vork. Leg ze in een oven schaal en pof de aardappels 40 minuten op 220 graden.
-
Laat de witte bonen uitlekken en spoel ze af met water.
-
Snij de ui en knoflook en zet deze aan in een beetje olijfolie. Snij de tomaten fijn en voeg deze bij de ui. Kook tot een saus.
-
Voeg de suiker, azijn, paprikapoeder en laurier toe. Als de bonen goed uitgelekt zijn, kunnen ze nu ook bij de saus. Kook tot mooie dikte.
-
Voeg de fijngehakte peterselie toe en breng op smaak met zout en peper.
-
Leg de plakken spek op een rooster. Schuif het rooster in de oven en na 10 minuten haal je het spek eruit. Draai de plakken spek om en doe ze nog weer 10 minuten in de oven. Laat ze goed afkoelen en je spek is klaar.
-
Maak de uien schoon en snij ze in ringen. Bak de ringen bruin in een scheutje olijfolie en doe de takjes tijm erbij.
-
Als de aardappel klaar is, duw je die een beetje plat, waardoor de schil openbarst. Doe hier een paar lepels witte bonen, wat ringen gebakken ui en een eetlepel crème-fraîche op.
-
Rasp er wat cheddar kaas over heen. En als laatste wat fijngesneden bieslook
- Eet smakelijk!