Gepofte aardappel

chef-kok
Ramon Brugman
Gepofte aardappel (65)
7 min
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
31 personen

Chef-kok Ramon Brugman maakt iets internationaals: baked potato. Nee, niet gebakken, maar gepoft dus. Brexit of niet: deze jacket potato met witte bonen in tomatensaus, krokante spek, crème fraîche en bieslook blijven de Europeanen eten.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • Aardappels
    4
    grote vastkokende aardappelen
  • olijfolie
  • zout en peper
  • Witte bonen in tomaten saus
    1
    blik gekookte witte bonen
  • 5
    rijpe tomaten
  • 1
    ui
  • 1
    teen knoflook
  • 2
    eetlepels rode wijnazijn
  • 1 el
    basterd suiker
  • 1
    blad laurier
  • 1/2
    theelepel paprikapoeder
  • 1/4
    bosje peterselie
  • zout en peper
  • Krokant gebakken bacon
    8
    plakken ontbijtspek. (Niet te dun gesneden)
  • Of bacon.
  • Gebakken uien
    2
    grote witte uien
  • olijfolie
  • zout en peper
  • takje tijm
  • Verder nodig
    Cheddar kaas
  • Bieslook
  • Crème-fraîche
  1. 1

    Smeer de vastkokende aardappelen in met goede olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Prik ze in met een vork. Leg ze in een oven schaal en pof de aardappels 40 minuten op 220 graden. 

  2. 2

    Laat de witte bonen uitlekken en spoel ze af met water.

  3. 3

    Snij de ui en knoflook en zet deze aan in een beetje olijfolie. Snij de tomaten fijn en voeg deze bij de ui. Kook tot een saus.

  4. 4

    Voeg de suiker, azijn, paprikapoeder en laurier toe. Als de bonen goed uitgelekt zijn, kunnen ze nu ook bij de saus. Kook tot mooie dikte.

  5. 5

    Voeg de fijngehakte peterselie toe en breng op smaak met zout en peper.

  6. 6

    Leg de plakken spek op een rooster. Schuif het rooster in de oven en na 10 minuten haal je het spek eruit. Draai de plakken spek om en doe ze nog weer 10 minuten in de oven. Laat ze goed afkoelen en je spek is klaar.

  7. 7

    Maak de uien schoon en snij ze in ringen. Bak de ringen bruin in een scheutje olijfolie en doe de takjes tijm erbij.

  8. 8

    Als de aardappel klaar is, duw je die een beetje plat, waardoor de schil openbarst. Doe hier een paar lepels witte bonen, wat ringen gebakken ui en een eetlepel crème-fraîche op.

  9. 9

    Rasp er wat cheddar kaas over heen. En als laatste wat fijngesneden bieslook

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!