Gebakken plantaardige feta uit de oven met kerstomaatjes en Kalamata olijven

culinair schrijver
Nadia Zerouali
Plantaardige kaaswinkel Amsterdam
2 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
22 personen
Culinair schrijver Nadia Zerouali is in Amsterdam en bezoekt de eerste plantaardige kaaswinkel in Nederland. Engelsman Brad Vanstone startte de winkel en maakt ook z'n eigen kaas.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 400 g
    (2 stukken) plantaardige feta
  • 150 g
    witte bonen, geweekt
  • 300 g
    mix van platte & gewone kikkererwten en farro (emmertarwe en spelt), geweekt
  • 250 g
    kerstomaatjes
  • 150 g
    Kalamata olijven
  • 1 bosje
    gemengde kruiden (salie, oregano, tijm & rozemarijn)
  • Isot peper
  • peper en zout
  • koolzaadolie
  • 1 bos
    platte peterselie
  • 2 kropjes
    little gem
  • 1
    rode paprika
  • 1
    biologische (Bergamot) citroen
  • sherryazijn
  1. 1

    Breng de geweekte witte bonen na 1 nacht weken en de kikkererwtenmix (ook een nacht weken) met ruim water in een snelkookpan aan de kook.

  2. 2

    Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Verdeel de kerstomaatjes over een passende ovenschaal, leg de feta erop, verdeel de olijven erover. Pluk de kruiden en strooi deze erover. Bestrooi met wat isot peper en naar smaak wat peper en zout. Druppel er royaal wat olie over. Laat in het midden van de oven in ca. 10 minuten goudbruin bakken.

  3. 3

    Laat het bonenmengsel na het fluiten van de snelkookpan nog 5-8 minuten doorkoken afhankelijk van de gewenste beet. Open de pan voorzichtig volgens de gebruiksaanwijzing.

  4. 4

    Was en droog de peterselie, en snij deze fijn. Maak een salade van fijngesneden little gem, rode paprika en plakjes citroen. Breng op smaak met wat zout, wat olie en wat sherryazijn.

  5. 5

    Giet het bonenmengsel af, schep de peterselie erdoor en breng op smaak met wat peper, zout en wat koolzaadolie. Serveer de gebakken feta met de peterseliebonen en de citroensalade.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!