Gerookte zalm met bloemkool

culinair expert
Alain Caron
Frank's Smokehouse Amsterdam
3 min
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
27 personen
Alain gaat op bezoek bij Frank. Hij is geboren in de US en was als kind al dol op eten. Op zijn 23e vertrok hij dan ook naar Parijs om daar aan het prestigieuze instituut Le Cordon Bleu een koksopleiding te doen. Tijdens zijn studie ging hij naar Zweden en maakte daar kennis met het visroken. Ieder huishouden in Zweden heeft een rookoven die bijna dagelijks aanstaat. Sindsdien doet Frank niets anders meer. Inmiddels rookt hij niet meer alleen vis, maar ook vlees, boter, chocolade, kaas, zout en noem maar op. En nog steeds blijft hij zich door ontwikkelen; dat is ook wat hij het leukste vindt. Productontwikkeling, altijd proberen om nieuwe producten te roken. En Alain wil dat natuurlijk allemaal proeven.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 300 g
    gerookte zalm
  • 0,5
    venkel
  • 250 g
    bloemkool (gekookt)
  • 150 g
    bloemkool (rauw)
  • 2
    rode uien
  • 0,5
    limoen
  • 2 cm
    gember
  • rasp van een kleine Djeroek Poeroet Blad (limoenblaadjes)
  • 1 el
    crème fraîche
  • 1 el
    mayonaise
  • 1 el
    savora (lichtzoete, gladde mosterd uit Frankrijk)
  • sesamolie
  • 3 el
    olijfolie extra vierge
  • 1 el
    balsamico azijn
  • 1 tl
    gehakte muntblaadjes
  • 1 el
    gemalen notenmix
  • peper en zout
  1. 1

    Snij de zalm in dunne plakjes (ongeveer 64 plakjes, 16 per persoon). Kook 250 gram bloemkool. Snij 150 gram bloemkool in dunne plakjes (bijvoorbeeld met de mandoline) en leg ze in ijswater. Doe dit ook met de venkel. 

  2. 2

    Snij dunne plakjes van de venkel en leg ze ongeveer 15 minuten in ijswater. Haal daarna die plakjes venkel en bloemkool op een stuk keukenpapier.

  3. 3

    Snipper de ui en prak de gekookte bloemkool fijn en meng dit met de rode uien. Voeg het sap van de halve limoen erbij, de geraspte gember, het geraspte djeroek poeroet blad, gehakte munt en meng dit met 1 lepel crème fraîche, 1 lepel mayonaise, en 1 lepel Savora. Maak het op smaak met zout en peper.

  4. 4

    Meng de olijfolie met het balsamico azijn en een paar druppels sesamolie. Voor de opmaak gebruik je een kookring. Doe de ring op het midden van je bord en vul deze met het bloemkoolmengsel.

  5. 5

    Elke plakje zalm rol je op en dit leg je opgerold op de bloemkool. Leg daar bovenop een paar plakjes bloemkool en venkel. Strooi er wat van de gehakte noten overheen en schenk er een beetje van de dressing met balsamico overheen.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!