4 minuten

Geroosterde gele bonen met limabonencrème en salsa

Kok Jetske van den Elsen gaat aan de slag met gele bonen. Ze roostert ze en maakt er een heerlijke salsa bij. Niet alleen lekker, maar staat ook nog eens vrolijk op tafel!

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Kookmodus

Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 150 gr
    gele boterbonen of groene sperziebonen
  • 1 el
    zonnebloemolie
  • 1
    stengel snijbiet
  • 5
    kalamata olijven zonder pit
  • 15
    gerookte amandelen
  • 5
    blaadjes munt
  • 1 tl
    sumac
  • 3 el
    extra vierge olijfolie
  • 400 gr
    limabonen
  • 4-5 el
    bonenvocht
  • 2 tl
    pul biber
  • handje peterselie
  • halve courgette
  • zeezout vlokken
  • half teentje knoflook
  • sap van halve citroen
  • zest van citroen
  1. Zet de oven op de grillstand en verwarm op 220 graden. Was dan de gele boterbonen of sperziebonen en haal de puntjes eraf.

  2. Doe de gele bonen in een kom met de zonnebloemolie en zout en hussel dit door elkaar.

  3. Als de oven voorverwarmd is kunnen de gele boterbonen op een bakplaat met bakpapier. Rooster dit 10 tot 15 minuten in de oven. 

  4. Laat de limabonen uitlekken en vang het vocht op. Rasp het gele laagje van de citroenschil, niet het wit want dat smaakt bitter.

  5. Hak de peterselie, munt en amandelen fijn. Rasp de halve knoflook en ontpit de olijven.

  6. Doe de uitgelekte limabonen samen met het bonenvocht, helft van de citroenrasp en de knoflook in een staafmixbeker.

  7. Voeg het sap van de halve citroen en 3 eetlepels bonenvocht bij. Mix het met de staafmixer en voeg eventueel nog wat bonenvocht toe, totdat het een smeuïge saus wordt. 

  8. Voeg daaraan 1 theelepel van de pul biber en de zeezout vlokken toe.

  9. Meng ondertussen de olijven, peterselie, munt, de andere helft van de citroenrasp en de sumac in een kommetje. Voeg 1 tot 2 eetlepels olijfolie toe en schep goed door. Voeg de andere theelepel pul biber en zeezout vlokken naar smaak toe. 

  10. Snijd de snijbiet in kleine stukjes en de courgette in dunne plakjes. Doe deze in een kommetje en voeg hier wat zout, beetje citroensap en olijfolie aan toe. 

  11. Haal de gele boterbonen uit de oven als ze mooi geroosterd zijn. 

  12. Doe een flinke schep bonencrème op een bord, leg daar de geroosterde bonen op. Schep hier wat courgette en snijbiet, een theelepel salsa en een theelepel amandelen op.

  13. Giet er een beetje olijfolie over en eventueel wat zeezout.

  14. Geniet van de boontjes!!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Vijgen taartje met sinaasappel mascarpone-kwark crème