11 minuten

Geroosterde bloemkoolsoep en couscous seffa als dessert

Nadia kookt in haar rol tijdens the Passion, én ze maakt nu wat lekkers. Geroosterde bloemkoolsoep, met als toetje een zoete couscous toren.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 1
    kleine bloemkool
  • 2
    uien
  • 2
    teentjes knoflook
  • 1 1/2 l
    groentebouillon
  • 75 g
    gedopte tuinbonen (diepvries)
  • 1 el
    karwijzaad
  • 1
    bosje verse dragon
  • 1-2 el
    citroensap
  • frisgroene olijfolie
  • peper
  • zout
  • voor de zoete couscous
    150 g
    fijne couscous
  • 100 g
    blanke amandelen
  • 2
    stuks citrusvrucht naar keuze (sinaasappel/citroen/limoen/grapefruit)
  • 150 g
    ontpitte dadels, abrikozen en rozijnenmix
  • kaneel
  • poedersuiker
  • zonnebloemolie
  • zout
  • benodigdheden
    staafmixer
  1. Voor de bloemkoolsoep verwarm je de oven voor op de hoogste stand. Was en verdeel de bloemkool en stronk in stukjes. Meng dit op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe hier een scheutje olie overheen en maakt het naar smaak wat peper en zout. Verdeel in een gelijkmatige laag en laat boven in de oven diepbruin roosteren.

  2. Pel en snijd ondertussen de uien en knoflook grof. Verhit een scheutje olie in een soeppan en bak hierin 5 min. de uien en knoflook. Kook ondertussen de bevroren tuinbonen in enkele minuten in kokend, gezouten water beetgaar. Giet af en verwarm in een pannetje met een scheutje olijfolie, het karwijzaad en naar smaak wat peper en zout.

  3. Voeg de geroosterde bloemkool en bouillon toe aan de uien en knoflook. Breng het aan de kook en laat de soep ca. 5 tot 10 minuten doorkoken en garen. 

  4. Pureer in de beker van de staafmixer of in de blender de grofgesneden dragon met een flinke scheut olie, citroensap, peper en zout naar smaak tot een gladde olie. Pureer ook de soep romig met een staafmixer of in de blender. 

  5. Voor de couscous verhit je een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de amandelen goudbruin. Schep uit de olie en laat op een bord met keukenpapier uitlekken en knapperig worden. Bewaar de olie.

  6. Meng ondertussen in een schaal de couscous met 1 el olie en wat zout en wrijf goed door elkaar, zodat elk korreltje glimt. Voeg 300 ml koud water toe en meng met een garde goed los. Schep de couscous in het bovenste gedeelte van de pan (of in de zeef of het stoommandje) en stoom de couscous 10-12 minuten.

  7. Snijd het gedroogde fruit in stukjes. Rasp ondertussen de schil van 2 citrusvruchten naar keuze. Pers het sap uit en kook dit in tot de helft. 

  8. Roer de gestoomde couscous goed los met een garde. Meng met de achtergehouden amandelolie en de boter. Breng verder op smaak met evt. wat zout, kaneel en poedersuiker. Hak 2/3 van de amandelen grof. Meng de fijngesneden amandelen, fruit, citrusrasp en ingekookt sap op het laatst door de couscous. Serveer de soep in warme kommen of borden. Verdeel de tuinbonen en de groene dragon-olie erover. Lekker met knapperig brood!

  9. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.