Gevulde courgette
12 min

Kousa bil laban: gevulde courgette met yoghurt

Culinair schrijver Nadia Zerouali maakt een typisch Midden-Oosters gerecht: Kousa bil laban. Oftewel, gevulde courgette met yoghurt. Ze maakt het gerecht echter op haar manier, zonder lamsgehakt, maar mét heerlijke noten en veel specerijen. Als toetje serveert ze mahleb pudding, wat qua smaak lijkt op chipolata. Eet smakelijk!
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 6
  • 8
    kleine, stevige courgettes
  • 350 gr
    rijst
  • 150 gr
    gemengde geroosterde noten
  • 750 ml
    volle yoghurt
  • 3
    uien
  • 2
    teentjes knoflook
  • 1,5 el
    maïzena
  • 1/2
    bos verse peterselie
  • 1/2
    bos verse munt
  • 2 el
    Midden-Oosterse seven spice of baharat
  • 1 el
    sumak
  • 1 tl
    kaneel
  • 1 tl
    nootmuskaat
  • peper & zout
  • olie om in te bakken
  • frisgroene olijfolie
  • Voor de mahleb pudding
    1 tl
    mahleb pitjes of poeder
  • 750 ml
    melk naar keuze
  • 2 el
    suiker
  • snufje zout
  • 1
    eidooier
  • 2 el
    maïzena
  • 500 g
    kersen uit pot
  1. Begin met het wassen van de rijst en laat dit vervolgens goed uitlekken.

    Was en snij de courgette in gelijke stukken. Hol de courgettestukken aan 1 kant uit met een lepeltje of appelboor, maar zorg wel dat de andere kant dicht blijft.

    Tip: Bewaar het vruchtvlees voor in een ander gerecht, zoals bijvoorbeeld een romig courgettesoepje als lunch!

  2. Hak ondertussen de noten en uien fijn. Was en snij de peterselie. Meng alles in een kom met de gewassen rijst. 

    Breng het rijstmengsel op smaak met nootmuskaat, kaneel, baharat, peper en zout. Giet hier ook een flinke scheut oliefolie door. 

  3. Vul de courgettestukken driekwart met het rijstmengsel. Niet te vol, want de rijst zet nog uit tijdens het koken. Zet de courgettes rechtop in een passende pan, voeg net zoveel water toe totdat ze half onderstaan en laat ze met de deksel op de pan in ca. 20 minuten gaar worden.

    Je kan er ook voor kiezen om de courgettes eerst in een koekenpan rondom goudbruin te bakken, zoals Nadia in de video uitlegt. Dat zorgt voor extra smaak. 

  4. Terwijl je de courgette laat garen maak je de yoghurtsaus. Verwarm in een klein pannetje de yoghurt. Roer de maïzena los met wat koud water en voeg het maïzenapapje toe aan de yoghurt. Laat al roerende de yoghurtsaus zachtjes pruttelen, maar niet koken. Breng op smaak met wat zout en eventueel sumak. Haal van het vuur af.

  5. Pel en snij de knoflook grof. Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de knoflook lichtbruin.

     

  6. Rits ondertussen de blaadjes van de takjes munt en snij de blaadjes fijn. Verdeel de warme courgette over een passende warme schaal, schenk de warme yoghurtsaus erover. Druppel de knoflookolie erover, bestrooi met de verse munt en wat sumak.

  7. Ga verder met het maken van de mahleb pudding. Stamp de mahleb pitjes fijn in een vijzel.

  8. Breng in een steelpannetje op een laag vuur de melk met de mahleb, 2 el suiker en een snufje zout aan de kook. Houd je van echt zoete toetjes, gebruik dan 3 el suiker.

  9. Roer in een kopje de eidooier met de maïzena en een scheutje koud water (of melk) glad. Voeg al roerende op laag vuur het maïzenapapje in een dun straaltje toe en breng al roerende aan de kook. Blijf net zo lang roeren, totdat het in de midden van de pan begint te borrelen en begint te binden. Let op: niet tussentijds proeven want speeksel zorgt ervoor dat het niet gaat binden!

  10. Schenk in schaaltjes of glazen en laat afkoelen en opstijven. Verwarm ondertussen de ontpitte kersen met wat suiker in een pannetje, totdat de suiker gesmolten is en je een siroop hebt.

  11. Serveer de mahleb met wat van de koude of warme kersen en wat van de siroop.

  12. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.