Japanse udonoedels
7 min

Udonnoedels met pittige sesamolie, oesterzwam en een eitje

Onze chef Sharon maakt udon noedels. Met een lekker stevige bite, veel groenten, oesterzwammen, een eitje en zelfgemaakte sesamsambal een absolute topper uit de Aziatische keuken.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • voor de udonnoedels
    600 g
    udonnoedels (verkrijgbaar in de supermarkt)
  • 200 g
    oesterzwammen
  • 4
    eieren
  • 2
    prei
  • 1
    paksoi
  • 4 el
    Chinese mushroom sauce (verkrijgbaar in de toko)
  • 2 el
    ketjap
  • 1 el
    rode peperpasta
  • 200 g
    witte kool
  • 3 cm
    gember
  • 2
    tenen knoflook
  • zonnebloemolie
  • voor de pittige sesamolie
    3 dl
    arachideolie
  • 6 el
    sesamzaad
  • 1
    teen knoflook
  • 1
    ui
  • 2 el
    gedroogde rode pepers
  • 1 el
    geroosterde gezouten pinda's
  • 1 el
    suiker
  • 2
    gedroogde Guajillo, chili vlokken (verkrijgbaar in de toko)
  • Voor de mango-kokos shake
    2 dl
    kokosmelk
  • 100 g
    mango
  • 2 dl
    water
  • wat Thaise basilicum
  • benodigdheden
    staafmixer
  1. Breng een ruime pan met water aan de kook. Kook hierin de udonnoedels voor 4 min.

  2. Verwarm in een andere pan met dikke bodem de arachideolie. Snipper ondertussen het uitje en hak de teen knoflook fijn en voeg toe aan de olie. Bak de ui en knoflook, totdat je er bijna niets meer van ziet. Voeg de sesamzaadjes, rode pepers, sojabonen, suiker en de pinda’s toe en verwarm dit nog 1 minuutje op het vuur. Haal deze pan van het vuur en laat het afkoelen.

  3. Giet de noedels af en spoel ze af met koud water. Zet het vergiet met de noedels op de pan. Snijd de prei in ringen en de kool in dikke repen van ongeveer 2 cm dik. Doe wat olie in een wokpan en bak hier de kool alvast in. Snijd ondertussen de paksoi (helemaal, ook het kontje) in stukken van 3 cm lang.

  4. Was de groenten schoon in koud stromend water. Voeg een gesneden teentje knoflook toe. Snijd de gember in grove stukken en voeg deze toe. Als de kool geslonken is doe je de paksoi en de prei erbij. Trek de oesterzwammen in stukken en doe ze in de pan. Wok alles kort! Doe de rode peperpasta en de mushroom saus bij de groenten in de pan.

  5. Bak de gekookte udonnoedels mee en voeg de ketjap toe. Roerbak alles goed door elkaar. Verhit een koekenpan met een scheutje olie en maak roerei van de eieren. Voeg de eieren als laatste toe bij de udonnoedels.

  6. Voor de shake meng je de mango met de kokosmelk, de Thaise basilicum en het water. Pureer dit met een staafmixer fijn tot het lekker drinkbaar is. 

  7. Doe nu de noedels in een kom. Zorg er voor dat er lekker veel groente bij zit. Schep dan wat van de pittige sesamolie over de noedels heen.

  8. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.