8 min

Gevulde gehaktbal met preistamppot en A'damse uien

Chef-kok Ramon Brugman maakt een gevulde gehaktbal met witlof, kaas, een preistamppot en als garnering de beroemde Amsterdamse uien. Ook makkelijk van tevoren klaar te maken, zodat het bij thuiskomst alleen nog in de oven hoeft.
Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Gehaktballen
    750 g
    rundergehakt of half-om-half gehakt
  • 1
    ei
  • 1
    boterham
  • 10 ml
    melk
  • 9 g
    zout
  • 2 tl
    zwarte peper
  • 1 tl
    nootmuskaat
  • 0,5 tl
    foelie
  • 0,5 tl
    kardemom
  • 0,5 tl
    gember
  • 200 g
    panko meel
  • 0,5
    bosje dragon
  • Witlof vulling
    15 g
    boter (voor de roux)
  • 15 g
    bloem (voor de roux)
  • 2
    stronkjes witlof
  • scheutje slagroom
  • 100 g
    ham
  • 100 g
    blauwe kaas (gorganzola)
  • 0,5
    bosje peterselie
  • zout en peper
  • preistamppot
    750 g
    kruimige aardappels
  • 3
    stronken prei
  • 1
    klont boter
  • 150 ml
    crème fraîche
  • scheutje melk
  • 1 tl
    mosterd
  • zout en peper
  • overig
    potje Amsterdamse uien
  1. Begin met de vulling van de gehaktbal. Daarvoor maak je eerst een roux. Hiervoor smelt je 15 gram boter en 15 gram bloem in een pannetje. Roer alles goed door elkaar en haal het van het vuur af.

  2. Snij de witlof fijn en bak dit aan in een klontje boter. Voeg dit bij de roux en verwarm het geheel. Voeg vervolgens  een beetje room toe tot het de dikte heeft van ragout en haal het van het vuur.

  3. Snij de ham, kaas en peterselie fijn. Roer ook dit door de roux en breng het op smaak met wat zout en peper en laat het afkoelen.

  4. Zodra het afgekoeld is knijp je er balletjes van ter grote van een golfbal. (eventueel kan je de balletjes invriezen voor een volgende keer)

  5. Voor de gehaktballen doe je alle ingrediënten behalve de panko en dragon in een kom. (750 g rundergehakt, 1 ei, 1 boterham, 10 ml melk, 9 g zout, 2 tl zwarte peper, 1 tl nootmuskaat, 1/2 tl foelie, 1/2 tl kardemom, 1/2 tl gember) en maal of kneed het goed door elkaar heen en verdeel het gehakt in vieren.

  6. Snij de dragon fijn en doe de panko in een keukenmachine en draai het rustig door. Voeg hier vervolgens de fijngesneden dragon eraan toe en een sufje zout en draai het door totdat het helemaal groen is geworden.

  7. Neem een balletje van de witlofvulling en vorm daar het gehakt omheen als een bal. Zorg ervoor dat de vulling in het midden zit en de bal goed gesloten is.

  8. Rol de bal vervolgens door het groene pankomeel en zorg ervoor dat de bal helemaal bedekt is. Leg de ballen op een bakplaat en bak ze 30 minuten op 160 graden in de voorverwarmde oven.

  9. Voor de preistamppot schil je de aardappels en kook ze gaar met een beetje zout.

  10. Snij en was de prei en stoof deze gaar in een klontje boter.

  11. Giet de aardappels af en stoom ze droog. Vervolgens stamp je de aardappels fijn en voeg je de prei, samen met het sap uit de pan, toe aan de aardappels.

  12. Voeg daar de crème fraîche en mosterd aan toe en roer alles goed door elkaar. Breng het op smaak met zout en peper. Als je de stamppot iets smeuïger wilt voeg dan een beetje melk toe.

  13. Snij een aantal Amsterdamse uien fijn en strooi over het gerecht.

  14. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.