7 minuten

Aardappel bloemkool stamppot met speklapjes

Sharon maakt een lekker winters gerecht: aardappel-bloemkoolstamppot met in knoflook gemarineerde speklapjes. Hollandser kan bijna niet.

Recept

Ingrediënten

  • 1 kg
    kruimige aardappelen
  • 1
    bloemkool
  • 4
    speklapjes zonder zwoerd
  • 125 g
    crème fraîche
  • 35 g
    bloem
  • 35 g
    boter
  • 450 ml
    melk
  • 50 g
    roomboter
  • 1
    limoen
  • 4
    teentjes knoflook
  • 2 tl
    kerriepoeder
  • nootmuskaat
  • zout en peper
  1. Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook ze in 25 min. in een ruime pan water met zout gaar. Voeg de laatste 8 min. de bloemkool toe. Giet de aardappelen en bloemkool af. Voeg de crème fraîche en roomboter toe. Rasp de schil van de limoen en voeg deze ook toe. Stamp met een pureestamper tot een grove puree. Breng het eventueel nog op smaak met peper en zout.

  2. Hak de knoflook zo fijn mogelijk en wrijf de speklapjes hiermee in. Breng de speklapjes op smaak met wat peper en een beetje zout. Laat de speklapjes minimaal 30 min rusten, voordat je ze gaat bakken.

  3. Plaats een ruime koekenpan op het vuur en schroei de speklapjes aan beide kanten aan. Vervolgens bak je de speklapjes ongeveer 15 min. lekker krokant. Tijdens het bakken moet je de speklapjes regelmatig keren.

  4. Ga verder met het maken van het kerriesausje. Verwarm de boter in een steelpannetje, laat het op zacht vuur smelten. Doe de bloem erbij, roer door en verwarm dit 2 min. mee. Blijf het doorroeren. Vervolgens giet je de melk er beetje voor beetje bij. Voeg de kerrie, zout en peper toe. Roer dit goed door en laat het zachtjes verder verwarmen, zodat het kerriesausje dikker wordt.

  5. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.