Gevulde koeken
Waar denk je aan bij een ronde koek met een zoete vulling, een diameter van ongeveer tien cm en daarbovenop meestal een gehalveerd amandeltje? Tuurlijk! De gevulde koek, ook wel de vulkoek, gevuld heertje of gevulde herenkoek genoemd. Chef-kok en patissier Ramon laat je zien hoe je ze zelf maakt.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 12-
Gevulde koeken220 gboter
-
200 gwitte basterdsuiker
-
1citroen
-
1/2 tlzout
-
1ei
-
400 gbloem
-
2 tlbakpoeder
-
Amandelspijs250 gamandelen
-
250 gsuiker
-
1ei
-
1/2citroen (rasp)
-
1/2amandelen om mee te decoreren
-
Hoe maak je het deeg: doe de koude boter in een kom en meng daar met een mixer de suiker doorheen.
-
Rasp de citroen en voeg het ei toe en meng er kort door heen.
-
Doe de bloem, bakpoeder en zout erbij en kneed tot een deeg.
-
Duw het deeg plat en laat opstijven in de koelkast.
-
Voor de spijs: Doe de amandelen in een keukenmachine samen met de suiker.
-
Draai tot het allemaal fijn poeder geworden is.
-
Voeg de ei toe en het rasp van citroen.
-
Doe de spijs in een spuitzak.
-
Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee stukken.
-
Kneed het heel kort door tot het soepel is.
-
Rol het deeg uit en steek er rondjes uit.
-
Leg deze (12 stuks) op een bakplaat met bakpapier.
-
Spuit hier een flinke bal amandelspijs op.
-
Rol het andere stuk deeg uit en steek hier ook ronde plakjes uit.
-
Maak met een kwastje de randjes nat van het plakje wat op de bakplaat ligt.
-
Leg het deksel-plakje deeg nu op de amandelspijs.
-
Duw met je hand de spijs een beetje platter, zodat er een kleiner randje deeg ontstaat.
-
Klop een eitje los om mee te strijken.
-
Bestrijk de gevulde koek met wat ei strijksel.
-
Duw voorzichtig wat halve amandelen vast op de koek.
-
Strijk nogmaals met ei.
-
Zet de gevulde koeken in een hete oven van 220 graden en bak ze ongeveer 15 minuten mooi goud bruin.
-
Laat ze goed afkoelen.
- Eet smakelijk!