Gevulde speculaas

Sinterklaas is in het land en dat is voor chef-kok Ramon reden om iets lekkers te bakken: gevulde speculaas.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Gebak

Recept

Kookmodus

Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.

Ingrediënten

-
Aantal personen 4
+
  • 200 g
    boter
  • 200 g
    donkere basterdsuiker
  • 4
    stuks bescuitje
  • 32 g
    karnemelk
  • 6 g
    zout
  • 340 g
    bloem
  • 32 g
    speculaaskruiden
  • 8 g
    bakpoeder
  • 1
    eidooier
  • 20
    halve amandelen
  • Voor de vulling
    600 g
    amandelspijs
  • 30 g
    water
  • Milkshake van marsepein
    4
    bollen vanille ijs
  • 400 g
    melk
  • 80 g
    marsepein
  • Speculaaskruiden
    30 g
    kaneel
  • 10 g
    kruidnagelpoeder
  • 10 g
    nootmuskaat
  • 5 g
    witte peper
  • 5 g
    anijszaad
  • 5 g
    korianderzaad
  • 20 gr
    roomboter
  1. Begin met het maken van het deeg. Meng de boter samen met de donkere basterdsuiker. Maal de biscuitjes fijn en giet de karnemelk erop.

  2. Roer dit door elkaar en voeg toe aan het mengsel van de boter en suiker. Voeg de bloem samen met de speculaas kruiden en de bakpoeder toe en kneed kort tot een deeg. Laat het 20 minuten opstijven in de koelkast.

  3. Meng de spijs met de boter. Als de boter volledig is opgenomen door de spijs voeg je het water toe.

  4. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. Rol 1 deel uit tot een dikke plak en leg deze in de vorm. Bak de plak op 180 graden in ongeveer 8 a 10 minuten tot deze bijna gaar is. Laat afkoelen.

  5. Verdeel de vulling over de bodem. Rol nu de rest van het deeg uit en maak een plak voor de bovenkant. Bestrijk deze deegplak met ei-strijksel (een eidooier even opkloppen) en leg er de amandelen op.

  6. Bestrijk het geheel nog een keer met ei-strijksel en bak het speculaas af op 180 graden in ongeveer 18 minuten. Als je gevulde speculaas klaar is haal je het uit de oven en laat je het afkoelen. 

  7. Maak vervolgens de milkshake. Breek hiervoor de marsepein in kleine stukjes en doe deze samen met de melk in een pannetje. Verwarm het zachtjes en roer net zolang door totdat de marsepein is opgelost.

  8. Zet het in de koelkast zodat het weer koud wordt. 

  9. Als het goed is afgekoeld doe je de melk in een blender en voeg je  de bolletjes vanille-ijs eraan toe. Blend het helemaal tot een milkshake. Je kan het ook met een staafmixer mixen. Als de milkshake klaar is giet je het in een glas met een rietje.

  10. Als de speculaas is afgekoeld snij je er mooie blokjes van en serveer je het samen met de milkshake. 

  11. Geniet van je gevulde speculaas!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.