Gevulde speculaas

chef-kok
Ramon Brugman
155eten
Gerecht
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Taarten en lekkernijen
Gemiddelde waardering
28 personen

Sinterklaas is in het land en dat is voor chef-kok Ramon reden om iets lekkers te bakken: gevulde speculaas.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 200 g
    boter
  • 200 g
    donkere basterdsuiker
  • 4
    stuks bescuitje
  • 32 g
    karnemelk
  • 6 g
    zout
  • 340 g
    bloem
  • 32 g
    speculaaskruiden
  • 8 g
    bakpoeder
  • 1
    eidooier
  • 20
    halve amandelen
  • 600 g
    amandelspijs
  • 30 g
    water
  • Milkshake van marsepein
    4
    bollen vanille ijs
  • 400 g
    melk
  • 80 g
    marsepein
  • Speculaas kruiden
    30 g
    kaneel
  • 10 g
    kruidnagelenpoeder
  • 10 g
    nootmuskaat
  • 5 g
    witte peper
  • 5 g
    anijszaad
  • 5 g
    korianderzaad
  1. 1

    Maak het deeg door de boter samen met de donkere basterdsuiker, fijn gekruimelde biscuitjes en de karnemelk in een kom te doen en meng het goed door elkaar heen. 

  2. 2

    Voeg daarna het ei en de bloem samen met de speculaas kruiden eraan toe en kneed het tot een glad deeg. Laat het deeg even rusten.
     

  3. 3

    Verwarm de oven voor op 180 graden. 

  4. 4

    Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en rol  1 deel uit tot een dikke plak en leg deze in de vorm. Bak de plak op 180 graden in ongeveer 6 minuten tot deze bijna gaar is.

  5. 5

    Meng het water en het ei door de amandelspijs en verdeel de spijs op de plak gebakken deeg.

     

  6. 6

    Rol nu de rest van het deeg uit en maak een plak voor de bovenkant. Bestrijk deze deegplak met ei-strijksel (een eidooier even opkloppen) en leg er de amandelen op.


     

  7. 7

    Bestrijk het geheel nog een keer met ei-strijksel en bak het speculaas af op 180 graden in ongeveer 10 minuten. Als je gevulde speculaas klaar is haal je het uit de oven en laat je het afkoelen. 

  8. 8

    Maak vervolgens de milkshake. Breek hiervoor de marsepein in kleine stukjes en doe deze samen met de melk in een pannetje. Verwarm het zachtjes en roer net zolang door totdat de marsepein is opgelost.
     

  9. 9

    Zet het in de koelkast zodat het weer koud wordt. 

  10. 10

    Als het goed is afgekoeld doe je de melk in een blender en voeg je  de bolletjes vanille-ijs eraan toe. Blend het helemaal tot een milkshake. Je kan het ook met een staafmixer, mixen.
    Als de milkshake klaar is giet je het in een glas met een rietje.
     

  11. 11

    Als de speculaas is afgekoeld snij je er mooie blokjes van en serveer je het samen met de milkshake. 

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!