Recept: Gevulde tomaat met zeekraal

12 september 2018
Waardeer: 
(Totaal: 1 stem)
Stilstaand beeld van Gevulde tomaat met zeekraal

Culinair expert Alain Caron is in het Zeeuwse Kerkwerve waar Aart-Jan Bil zeekraal verbouwt. Zijn groente teelt Aart-Jan niet langs het water, maar in een prachtig natuurgebied op Schouwen-Duiveland. En dat is soms echt pionieren. Natuurlijk gebruikt Alain de zeekraal om een heerlijk gerecht te maken.

4 personen

Ingrediënten voor Gevulde tomaat met zeekraal

Ingrediënten

  • 300 g zeekraal 
  • 200 gverse doperwten 
  • 6 grote tomaten 
  • 1 ui 
  • 1 kleine venkel
  • 1 kleine courgette
  • 1 half teentje knoflook
  • 1 takje tijm
  • 1 el gehakte peterselie
  • 4 el olijfolie
  • sap van een ½ citroen

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving 

Aan de slag

  1. 1

    Was de zeekraal en haal een stukje van de onderkant af.

  2. 2

    Was de tomaten en ontvel ze. Om de tomaten van hun vel te ontdoen, verwijder je eerst het kroontje. Vervolgens snijd je met een mes een kruisje aan de bolle kant van de tomaat. Dompel ze vervolgens 10 seconden in kokend water. Haal ze met een schuimspaan uit het water en laat ze meteen schrikken in koud water. Als de tomaten goed zijn afgekoeld kan je met een keukenmesje het velletje er makkelijk af trekken.

  3. 3

    Halveer de tomaten en schep met een kleine lepel de binnenkant eruit. Leg van iedere tomaat 1 helft op een stukje keukenpapier en snij de andere helft in kleine blokjes. 

  4. 4

    Blancheer de doperwtjes.

  5. 5

    Snipper de ui, maak de venkel schoon en snij deze in kleine blokjes. Was de courgette en snij ook deze in kleine blokjes. Snipper ook de knoflook. 



     

  6. 6

    Doe een beetje olijfolie in een grote pan en bak de ui samen met de knoflook en het tijm. Doe dit ongeveer 10 minuten op laag vuur. Pas op: laat het niet te bruin worden. 



     

  7. 7

    Voeg daarna de venkel, courgette en het sap van de citroen toe aan de pan en laat dit nog ongeveer 4 tot 6 minuten doorbakken. Zorg dat de groenten gaar maar nog wel krokant zijn. 

  8. 8

    Doe vervolgens het vuur uit en voeg de tomatenblokjes en de geblancheerde doperwtjes aan de pan toe. Als het mengsel goed is afgekoeld vul je de 4 halve tomaten.

  9. 9

    Leg een gevulde tomaat op het bord en strooi er een beetje fijngehakte peterselie overheen. 

Eet smakelijk!