Gevulde tomaat met zeekraal

culinair expert
Alain Caron
Gevulde tomaat met zeekraal (105)
Gerecht
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
11 personen

Culinair expert Alain Caron is in het Zeeuwse Kerkwerve waar Aart-Jan Bil zeekraal verbouwt. Zijn groente teelt Aart-Jan niet langs het water, maar in een prachtig natuurgebied op Schouwen-Duiveland. En dat is soms echt pionieren. Natuurlijk gebruikt Alain de zeekraal om een heerlijk gerecht te maken.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 300 g
    zeekraal
  • 200 g
    verse doperwten
  • 6
    grote tomaten
  • 1
    ui
  • 1
    kleine venkel
  • 1 kleine courgette
  • 1
    half teentje knoflook
  • 1
    takje tijm
  • 1
    el gehakte peterselie
  • 4 el olijfolie
  • sap van een ½ citroen

Bereiding

  1. 1

    Was de zeekraal en haal een stukje van de onderkant af.

  2. 2

    Was de tomaten en ontvel ze. Om de tomaten van hun vel te ontdoen, verwijder je eerst het kroontje. Vervolgens snijd je met een mes een kruisje aan de bolle kant van de tomaat. Dompel ze vervolgens 10 seconden in kokend water. Haal ze met een schuimspaan uit het water en laat ze meteen schrikken in koud water. Als de tomaten goed zijn afgekoeld kan je met een keukenmesje het velletje er makkelijk af trekken.

  3. 3

    Halveer de tomaten en schep met een kleine lepel de binnenkant eruit. Leg van iedere tomaat 1 helft op een stukje keukenpapier en snij de andere helft in kleine blokjes. 

  4. 4

    Blancheer de doperwtjes.

  5. 5

    Snipper de ui, maak de venkel schoon en snij deze in kleine blokjes. Was de courgette en snij ook deze in kleine blokjes. Snipper ook de knoflook. 

     

  6. 6

    Doe een beetje olijfolie in een grote pan en bak de ui samen met de knoflook en het tijm. Doe dit ongeveer 10 minuten op laag vuur. Pas op: laat het niet te bruin worden. 

     

  7. 7

    Voeg daarna een handje zeekraal, de venkel, courgette en het sap van de citroen toe aan de pan en laat dit nog ongeveer 4 tot 6 minuten doorbakken. Zorg dat de groenten gaar maar nog wel krokant zijn. 

  8. 8

    Doe vervolgens het vuur uit en voeg de tomatenblokjes en de geblancheerde doperwtjes aan de pan toe. Als het mengsel goed is afgekoeld vul je de 4 halve tomaten.

  9. 9

    Leg een gevulde tomaat op het bord en strooi er een beetje fijngehakte peterselie overheen. 

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!