Wijnbladeren

Gevulde wijnbladeren (Yaprak Sarma) met Turkse yoghurt

''Tijdens de ramadan kan ik de hele avond van die wijnbladeren snoepen.'' Gedurende de ramadan delen onze kijkers hun favoriete recepten die je tijdens de ramadan kan klaarmaken. En die natuurlijk ook lekker zijn als je niet meedoet aan deze vastenmaand.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 500 g
    rijst
  • 400 g
    wijnbladeren
  • 400 g
    gehakt
  • 4
    uien
  • 4
    teentjes knoflook
  • 2 el
    Salca / Turkse peperpasta
  • Kirmizi Biber / Turkse paprikapoeder
  • Kara Biber / Zwarte peper
  • Limon Tuzu / Citroenzuur
  • Zonnebloemolie
  • Zout
  1. Snij de uien en knoflook fijn.

  2. Was de wijnbladeren goed. 

  3. Meng de ui en de knoflook en alle kruiden met het rauwe gehakt. 

  4. Voeg een theeglas olie toe aan het gehakt. Meng dit goed door elkaar tot het een geheel wordt. Het is belangrijk dat het gehakt niet droog is. 

  5. Leg de gewassen wijnbladeren met de nerven naar boven (ruwe kant naar boven, gladde kant naar beneden).

  6. Neem een beetje gehaktmengsel ter grote van een vinger. Dit mengsel leg je in het midden van het blad. 

  7. Rol het gevulde wijnblad als een sigaar op met daartussen het gehakt.

  8. Stapel de gerolde wijnbladeren in een pan en zet ze strak tegen elkaar aan. 

  9. Doe een lepel Salca in heet water en voeg daar een theelepel citroenzuur en zout aan toe. Maak hier een bouillon van en giet dit over de wijnbladeren in een pan.

  10. Zet de pan met wijnbladeren 45 minuten en laat dit goed pruttelen. Leg een bord op de wijnbladeren om ze goed plat te houden, dit omdat de rijst uitzet en om de vorm van wijnbladeren goed compact te houden. 

    Tip van Halima en Gül: De wijnbladeren zijn het lekkerst om te serveren naast aubergines gevuld met gehakt en een bakje Turkse yoghurt! 

  11. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.