Recept: Gevulde wijnbladeren (Yaprak Sarma) met Turkse yoghurt

1 juni 2017
Waardeer: 
(Totaal: 26 stemmen)

''Tijdens de ramadan kan ik de hele avond van die wijnbladeren snoepen.'' Gedurende de ramadan delen onze kijkers hun favoriete recepten die je tijdens de ramadan kan klaarmaken. En die natuurlijk ook lekker zijn als je niet meedoet aan deze vastenmaand.

Het vierde recept is van Halima Özen (35) en Gül Özdemir (35).

Gül en Halima zijn goede vriendinnen en wonen op steenworp van elkaar in het Brabantse Dongen. Gül is onderwijsassistente in het voortgezet speciaal onderwijs en Halima is journalist. Geregeld staan ze samen in de keuken te koken. Over eten raken ze niet uitgepraat. Halima: “We zijn elkaars jury. Als we een nieuw recept hebben geprobeerd moet de ander het proeven. Onze mannen zetten we dan in als koeriers. Die brengen de hapjes weg of halen ze op zodat we de gerechten kunnen proeven.”

 

 

Tijdens de ramadan maken de dames samen ook hapjes. Gül en Halima laten zien hoe je wijnbladeren gevuld met gehakt en rijst kan maken. Halima: “ik kom zelf uit een Marokkaanse familie en ben erg bekend met de Marokkaanse keuken maar de Turkse keuken kende ik nog niet goed. Gül heeft mij geleerd de gevulde wijnbladeren te maken en ik ben er echt dol op. Tijdens de ramadan kan ik de hele avond van die wijnbladeren snoepen.” Gül: “De meeste mensen die ik ken, hebben wijnbladeren in de tuin groeien, zoals mijn schoonmoeder. Maar die zijn nog niet klaar om geplukt te worden. Dus gebruiken wij wijnbladeren uit de Turkse winkel.” 

4 personen

Ingrediënten voor Gevulde wijnbladeren (Yaprak Sarma) met Turkse yoghurt

Ingrediënten voor de gevulde wijnbladeren (Yaprak Sarma) met Turkse yoghurt:

Bereidingstijd: 60 minuten

 • 500 gram rijst
 • 400 gram wijnbladeren
 • 400 gram gehakt
 • 4 uien
 • 4 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels Salca / Turkse peperpasta
 • Kirmizi Biber/ Turkse paprikapoeder
 • Kara Biber/ Zwarte peper
 • Limon Tuzu/ Citroenzuur
 • Zonnebloemolie
 • Zout 

Aan de slag

 1. 1

  Snij de uien en knoflook fijn.

 2. 2

  Was de wijnbladeren goed. 

 3. 3

  Meng de ui en de knoflook en alle kruiden met het rauwe gehakt. 

 4. 4

  Voeg een theeglas olie toe aan het gehakt. Meng dit goed door elkaar tot het een geheel wordt. Het is belangrijk dat het gehakt niet droog is. 

 5. 5

  Leg de gewassen wijnbladeren met de nerven naar boven (ruwe kant naar boven, gladde kant naar beneden).

 6. 6

  Neem een beetje gehaktmengsel ter grote van een vinger. Dit mengsel leg je in het midden van het blad. 

 7. 7

  Rol het gevulde wijnblad als een sigaar op met daartussen het gehakt.

 8. 8

  Stapel de gerolde wijnbladeren in een pan en zet ze strak tegen elkaar aan. 

 9. 9
  Doe een lepel Salca in heet water en voeg daar een theelepel citroenzuur en zout aan toe. Maak hier een bouillon van en giet dit over de wijnbladeren in een pan. 

   

 10. 10

  Zet de pan met wijnbladeren 45 minuten en laat dit goed pruttelen. Leg een bord op de wijnbladeren om ze goed plat te houden, dit omdat de rijst uitzet en om de vorm van wijnbladeren goed compact te houden. 

  Tip van Halima en Gül: De wijnbladeren zijn het lekkerst om te serveren naast aubergines gevuld met gehakt en een bakje Turkse yoghurt! 

Eet smakelijk!