8 min

Granola met zelfgemaakte aalbessenjam

Ramon Brugman bezoekt de BinnensteBuiten moestuin waar duurzame tuinvrouw Anne Wieggers aan het oogsten is. Ramon verrast haar met een ontbijt: vers geplukte aalbessen met zelfgemaakte granola.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30 minuten
Menu Voor- en bijgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 300 g
    Griekse yoghurt
  • 4 el
    honing (optioneel)
  • vers fruit (optioneel)
  • eetbare bloemen (optioneel)
  • Voor de granola
    150 g
    havervlokken
  • 30 g
    pompoenpitten
  • 30 g
    zonnebloempitten
  • 4 g
    sesamzaad
  • 30 g
    hazelnoten
  • 1/2 tl
    kaneel
  • 3 el
    honing
  • 1
    sinaasappel
  • Voor de aalbessen jam
    500 g
    aalbessen
  • 500 g
    geleisuiker
  • sap
    van 1 citroen
  1. Voor de granola rooster je de havervlokken in een koekenpan totdat ze licht beginnen te kleuren. Haal ze uit de pan. Doe de pompoen en zonnebloempitten samen met de hazelnoten in de pan en rooster ze tot ze kleuren. 

  2. Voeg de kaneel en honing toe, rasp wat schil van de sinaasappel. Alles aanbakken en voeg de havervlokken weer toe. Haal uit de granola uit de pan en laat afkoelen. Bewaar het in een pot met deksel. Zeker 2 weken houdbaar.

  3. Voor de jam breng je de aalbessen, geleisuiker en het citroensap aan de kook. Blijf goed roeren in de pan met een houten lepel. Kook de lege potjes uit in een pan kokend water. Giet de hete jam in de potjes en draai de deksel op de pot. Draai de potjes om en laat ze afkoelen.

  4. Voor een heerlijk ontbijt neem je wat Griekse yoghurt en voeg je daar de zelfgemaakte granola en aalbessenjam aan toe. Eventueel nog uit te breiden met vers fruit , een paar eetbare bloemen en extra honing naar smaak. 

  5. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.