Bosvruchten yoghurt bavaroise afgewerkt met kletskoppen
8 min

Bosvruchten yoghurt bavaroise afgewerkt met kletskoppen

Chef-kok Ramon Brugman maakt een bavaroise van yoghurt en bosvruchten. Deze luchtige pudding met verse bessen is heel feestelijk! 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Taarten en lekkernijen

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 8
  • Voor de Bavaroise
    300 ml
    Griekse yoghurt (10% vet)
  • 300 ml
    bosvruchtenpuree (van diepvries fruit)
  • 375 g
    suiker
  • 1
    citroen (sap)
  • 15 gr
    gelatine
  • 450 ml
    slagroom
  • Voor de kletskoppen
    100 g
    suiker
  • 25 g
    bloem
  • 40 ml
    sinaasappelsap
  • 50 g
    boter
  • Voor decoratie taart
    300 ml
    slagroom
  • 30 g
    suiker
  • 2 bakjes
    frambozen
  • 1 bakje
    bramen
  • 1 bakje
    rode bessen
  • 1 bakje
    bosbessen
  • 1 zakje
    maltezers
  • 1 bosje
    munt
  • Benodigdheden
    spuitzakken, puddingvorm, bakpapier
  1. Let op: In de video starten ze met het bereiden van de koekjes, maar als je deze taart thuis gaat maken is het slim om te beginnen met de bavaroise. Volg dus het recept zoals in onderstaande stappen beschreven en niet zoals in de video.

  2. Voor de bavaroise week je de gelatine in een kom met ruim koud water. Maak ook ter voorbereiding de bosvruchtenpuree. Verwarm het fruit in een pannetje en pureer. Zet weg.

  3. Klop vervolgens 450 ml slagroom met 150 gram suiker op, totdat het lobbig is. Zet de slagroom weg.

  4. Doe 1/3 van de bosvruchtenpuree en 225 gram suiker in een pannetje en breng het aan de kook. Let op: zodra het kookt haal je de pan van het vuur.

  5. Knijp de geweekte gelatine goed uit en meng dit met de bosvruchtenpuree in de pan. Vervolgens voeg je de rest van de bosvruchtenpuree en de yoghurt toe en roer het geheel goed door.

  6. Voeg het citroensap toe aan de bavaroise en spatel rustig de eerder opgeklopte slagroom er doorheen

  7. Giet het mengsel in de puddingvorm en zet deze 3 a 4 uur in de koelkast. Zet hem daarna nog 1 uurtje in de vriezer zodat de zijkanten stevig worden en de pudding strak uit de vorm komt.

  8. Maak ondertussen de kletskoppen. Smelt hiervoor de boter in een pannetje. Voeg de suiker en het sinaasappelsap toe aan de boter en roer het glad. Voeg als laatste de bloem toe en laat het een uur opstijven in de koelkast.

  9. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  10. Doe het kletskoppenbeslag in een spuitzak en spuit kleine dopjes van het beslag op een bakplaat met bakpapier. Bak de koekjes in ongeveer 8 minuten af. Haal ze uit de oven en na 30 seconden kun je de koekjes voorzichtig van de plaat halen. Laat ze goed afkoelen. Wil je ze bewaren? Bewaar ze dan in een luchtdicht bakje met deksel.

  11. Haal de de pudding los, door de vorm in een bak met heet water te dompelen. Doe dit een paar tellen. Trek de zijkanten voorzichtig los en draai de pudding om op een schaal of bord. Trek voorzichtig de vorm van de pudding af.

  12. Voor de decoratie klop je 300 ml slagroom en 30 gram suiker op. Doe dit in een spuitzak met kartelmond. Spuit langs de pudding mooie rozetten van de slagroom.

  13. Als laatste versier je de bavaroise naar wens met de kletskoppen, fruit, munt en de chocoladeballen. 

  14. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.