Bosvruchten yoghurt bavaroise afgewerkt met kletskoppen
Chef-kok Ramon Brugman maakt een bavaroise van yoghurt en bosvruchten. Deze luchtige pudding met verse bessen is heel feestelijk!
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 8-
Voor de Bavaroise300 mlGriekse yoghurt (10% vet)
-
300 mlbosvruchtenpuree (van diepvries fruit)
-
375 gsuiker
-
1citroen (sap)
-
15 grgelatine
-
450 mlslagroom
-
Voor de kletskoppen100 gsuiker
-
25 gbloem
-
40 mlsinaasappelsap
-
50 gboter
-
Voor decoratie taart300 mlslagroom
-
30 gsuiker
-
2 bakjesframbozen
-
1 bakjebramen
-
1 bakjerode bessen
-
1 bakjebosbessen
-
1 zakjemaltezers
-
1 bosjemunt
-
Benodigdheden•spuitzakken, puddingvorm, bakpapier
-
Let op: In de video starten ze met het bereiden van de koekjes, maar als je deze taart thuis gaat maken is het slim om te beginnen met de bavaroise. Volg dus het recept zoals in onderstaande stappen beschreven en niet zoals in de video.
-
Voor de bavaroise week je de gelatine in een kom met ruim koud water. Maak ook ter voorbereiding de bosvruchtenpuree. Verwarm het fruit in een pannetje en pureer. Zet weg.
-
Klop vervolgens 450 ml slagroom met 150 gram suiker op, totdat het lobbig is. Zet de slagroom weg.
-
Doe 1/3 van de bosvruchtenpuree en 225 gram suiker in een pannetje en breng het aan de kook. Let op: zodra het kookt haal je de pan van het vuur.
-
Knijp de geweekte gelatine goed uit en meng dit met de bosvruchtenpuree in de pan. Vervolgens voeg je de rest van de bosvruchtenpuree en de yoghurt toe en roer het geheel goed door.
-
Voeg het citroensap toe aan de bavaroise en spatel rustig de eerder opgeklopte slagroom er doorheen
-
Giet het mengsel in de puddingvorm en zet deze 3 a 4 uur in de koelkast. Zet hem daarna nog 1 uurtje in de vriezer zodat de zijkanten stevig worden en de pudding strak uit de vorm komt.
-
Maak ondertussen de kletskoppen. Smelt hiervoor de boter in een pannetje. Voeg de suiker en het sinaasappelsap toe aan de boter en roer het glad. Voeg als laatste de bloem toe en laat het een uur opstijven in de koelkast.
-
Verwarm de oven voor op 180 graden.
-
Doe het kletskoppenbeslag in een spuitzak en spuit kleine dopjes van het beslag op een bakplaat met bakpapier. Bak de koekjes in ongeveer 8 minuten af. Haal ze uit de oven en na 30 seconden kun je de koekjes voorzichtig van de plaat halen. Laat ze goed afkoelen. Wil je ze bewaren? Bewaar ze dan in een luchtdicht bakje met deksel.
-
Haal de de pudding los, door de vorm in een bak met heet water te dompelen. Doe dit een paar tellen. Trek de zijkanten voorzichtig los en draai de pudding om op een schaal of bord. Trek voorzichtig de vorm van de pudding af.
-
Voor de decoratie klop je 300 ml slagroom en 30 gram suiker op. Doe dit in een spuitzak met kartelmond. Spuit langs de pudding mooie rozetten van de slagroom.
-
Als laatste versier je de bavaroise naar wens met de kletskoppen, fruit, munt en de chocoladeballen.
- Eet smakelijk!